Skidskytten Hanna Öberg, en av ambassadörerna för Vego i världsklass. Foto: SOK

Vego i världsklass

Projektet Vego i världsklass ska utmana fördomar och myter om vegetarisk mat och utveckla det vegetariska köket så att det blir ett alternativ för fler.

Med finansiering från Postkodlotteriet har SOK tillsammans med Världsnaturfonden startat projektet Vego i världsklass. Med olympiska idrottare som förebilder, med sina extrema krav på sin kost, vill SOK och WWF tillsammans visa att det är möjligt att ställa om till mer hållbar mat och samtidigt kunna prestera i världsklass.

I Sverige lever vi idag som om vi hade fyra jordklot och maten vi äter är en betydande orsak till det. För att vi ska klara att leva inom planetens gränser behöver fler människor äta mat som i större utsträckning baseras på vegetariska livsmedel. Att på befolkningsnivå ställa om och byta ut animalier i sin kost mot mer vegetabilier är bra både för miljön och för hälsan.

Utveckla det vegetariska köket för idrottare

Vego i Världsklass kommer att ta fram och servera hållbar, näringsberäknad vegetarisk mat för högpresterande idrottare - och med det visa att det är möjligt för fler att ställa om utan att kompromissa med hälsa eller prestation.

Få blir olympier, ännu färre blir mästare men alla kan delta i strävan efter utveckling och hållbarhet. Det går att prestera i världsklass och samtidigt bidra till att förbättra världen.

Ambassadörer

Fem svenska världsidrottare och olympiska medaljörer är ambassadörer för Vego i världsklass. Tillsammans har de varit med på 13 OS och tagit imponerande 15 olympiska medaljer.

Som ambassadör får de utbildning av SOK och WWF om hur de som elitidrottare ska tänka när de väljer vegetariska alternativ i stället för kött och fisk. Det handlar om näringsmässiga, miljömässiga och praktiska kunskaper.

De har tagit ställning till att frågan om minska sitt klimatavtryck är viktigt, och ett sätt att göra det är att tänka på vad man äter. Det kan du också göra! Följ gärna #vegoivärldsklasslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster på sociala medier och dela gärna dina egna tips mot mer hållbara och klimatsmarta måltider.