Våra projekt

Sveriges Olympiska Kommitté genomför flera olika projekt inom ramen för den olympiska rörelsens mål - att bidra till att bygga en bättre värld genom idrott.

Några är helt i SOK:s egen regi och andra genomförs tillsammans med andra organisationer som delar den olympiska värdegrunden. Här läser du mer om aktuella och tidigare projekt.

Olympic Day logo

Olympiadagen

Olympiadagen är en prova-på-dag då barn och ungdomar bjuds in för att prova olika idrotter som finns på hemmaplan. Syftet är att utmana barn och ungdomar att prova olika idrotter tillsammans med lokala idrottsföreningar och på så sätt ge dem möjligheten att hitta sin nya idrott. I förlängningen är målet att inspirera fler ledare och aktiva till drömmar och olympiska satsningar.

Bra Bränsle

Projektet Bra Bränsle är ett samverkansprojekt som bygger på att sätta olympiskt strålkastarljus på kost och produkter som är bra för prestation, hälsa och välmående och som samtidigt är producerade med hänsyn till vår planet.

Syftet med Bra Bränsle är att vägleda konsumenter till bra val av produkter för hälsa och prestation samt att lyfta och sprida kunskaper om vikten av kostens betydelse till fler. Projektets samarbetspartners kan med varandras specialistkunskaper bidra till bättre hälsoprodukter med avseende på hållbarhet, kvalitet och prestation.

Olympisk Utmaning

  • Projektet pågår: 2020 -
  • Samarbetsprojekt tillsammans med: Toyota
  • Olympisk utmaning finns i OlympiaAppen

Syftet med Olympisk Utmaning är att barn, unga och vuxna ska bli inspirerade att röra på sig och prova på olika idrotter. Sveriges största idrottare ger tips och råd om träning och ger en Olympisk Utmaning som alla kan prova på att genomföra där de själva befinner sig. Mer om Olympisk Utmaning finns i den nya OlympiaAppen, som är byggd för att skapa intresse kring olympiska idrotter.

OS i Skolan logo

OS i Skolan

OS i Skolan är ett ämnesövergripande arbetsmaterial med handledning för verksamhet i teori och praktik för grundskolan med OS som tema. Målsättningen är att öka elevernas OS-intresse, uppmuntra till bättre samarbete, framhäva glädjen i idrott, inspirera barn till mer rörelse i vardagen samt nå ut i samhället med olympiska grundtankar och värderingar. På OS i Skolans hemsida finns ett stort material som vänder sig till lärare och som är utformat efter Lgr 11.

OS-invigning på Hällberga skola. Foto: Privat, Hällberga skola

Idrottarens risotto ur Maten bakom resultaten, Norstedts förlag 2017. Foto: Bianca Brandon-Cox

Vego i världsklass

Projektet går ut på att utmana fördomar och myter om vegetarisk mat och att utveckla det vegetariska köket så att det blir ett alternativ för fler. Med olympiska idrottare som en trendsättande målgrupp med extrema krav vill Sveriges Olympiska Kommitté och Världsnaturfonden tillsammans visa att det är möjligt att ställa om till en mer hållbar kosthållning. Projektet kommer att ta fram och servera hållbar, näringsberäknad vegetarisk mat för högpresterande idrottare och med det sända signaler till en bredare allmänhet att det är möjligt för alla att ställa om utan att kompromissa med hälsa eller prestation. Få blir olympier, ännu färre blir mästare men alla kan delta i strävan efter utveckling och hållbarhet. Det går att prestera i världsklass och samtidigt bidra till att förbättra världen.

Heroes of Tomorrow