Postkodlotteriets gala 2023 där man delar ut 1 018 366 214 kronor för en bättre värld. Foto: Postkodlotteriet.

Postkodlotteriet

SOK är förmånstagare till Postkodlotteriet för satsningarna inom Drömprojektet och Talangutveckling. Genom Postkodlotteriets stödpengar får fler barn och ungdomar möjlighet att hitta just sin idrott.

SOK har varit förmånstagare av Postkodlotteriet sedan 2013 och tagit emot drygt 96 miljoner kronor i form av basstöd och pengar till specialprojekt.

Det här gör SOK för pengarna

SOK använder stödet från Postkod på flera sätt.

Olympiadagen inspirerar barn att utvecklas med idrott

Olympiadagarna (som tidigare hette Olympic Day) är en kostnadsfri dag för barn och ungdomar fylld av idrott, glädje och inspiration. Olympiadagen genomförs av lokala arrangörer runt om i Sverige där ortens idrottsföreningar får en chans att låta barn prova på deras verksamhet. Förhoppningen är att varje barn ska kunna hitta en idrott som passar just dom.

Topp och Talang ger idrottare möjlighet att satsa

Genom stödprogrammet Topp och Talang ges svenska idrottare en möjlighet att nå världstoppen genom att göra en hundraprocentig satsning på sin idrottskarriär, oavsett den egna idrottens eller sin egen ekonomi. I utvecklingssatsningen Talang 2022 har unga talanger i sommaridrotterna fått utvecklas i sin egen vardag tillsammans med sin hemmatränare och göra dem bättre rustade för steget upp på internationell seniornivå. Under 2020 lanserades också Olympisk Offensiv som är motsvarande satsning på unga vinteridrottare. Extra insatser på aktivas hälsa och digitala lösningar för fortsatt nära arbete med aktiva och tränare inleddes också och fortsätter under 2022. Under förra året fick omkring 210 aktiva stöd genom SOK:s idrottssatsningar.

Postkodlotteriets sida om samarbetet med SOK Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Specialprojekt som slår hål på vegomyter

Förutom det icke-öronmärkta stödet till SOK:s grundverksamhet så driver SOK även specialprojektet Vego i världsklass tillsammans med Världsnaturfonden som även det är finansierat med pengar från lottköparna i Postkodlotteriet. Projektet pågår fram till och med 2022 och vill visa att det är möjligt att ställa om till mer hållbar mat och samtidigt kunna prestera i världsklass.

#Postkodeffekten

Postkodlotteriet genererar ett överskott som går till ideella organisationer. Tack vare alla som är med i Postkodlotteriet kan organisationerna hjälpa fler människor, skydda fler hotade djur, göra fler insatser för klimatet och finansiera fler livsviktiga forskningsprojekt. Det kallas #postkodeffekten. Sök gärna upp hashtaggen på sociala medier så får du se alla fantastiska projekt som kan genomföras med hjälp av dessa pengar. Tillsammans gör vi skillnad!

Postkodlotteriet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.