Olympisk offensiv friidrott på läger i Albufeira, Portugal. Foto: Niclas Green, SOK.

Publicerad 19 april 2024

Framtidens friidrottstjärnor i Olympisk Offensiv

Femton av de allra största friidrottstalangerna är just nu i Albufeira för ett första gemensamt läger inom ramen för Olympisk Offensiv.
– Vi har en ny gyllene generation på väg. Olympisk Offensiv är en satsning att ge dem rätt förutsättningar att lyckas även som seniorer, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.

I Albufeira är inte bara de 15 aktiva – bland andra Thea Löfman, Leo Zikovic och Elvira Tanderud – utan även deras tränare, som också ingår i satsningen.
Förutom utlandsläger tillsammans med aktiva som tillhör SOK:s stödprogram Topp och Talang får gruppen får ta del av SOK:s resursteam med kostrådgivare, prestationspsykologer och träningsrådgivare. Slutmålet är att optimera de aktivas möjligheter att nå medaljer på OS 2028 eller 2032.
– Det är det svåraste steget att ta, att gå från firad junior till att ta sig in i senioreliten, att fortsätta utvecklas på en helt ny spelplan. Därför är denna satsning så viktig, säger friidrottens förbundskapten Kajsa Bergqvist.
Olympisk Offensiv leds av Carolina Klüft (som själv tagit så väl OS-guld som fyra VM- och fyra EM-guld) och Patrik Klüft (medaljör både på VM och EM) tillsammans med Benke Blomkvist - där den sistnämnde – som är tillbaka i Svensk Friidrott efter att ha varit tränare för det brittiska landslaget under en längre tid – främst ansvarar för tränarna.
– Coacherna ska också bli ett starkt team. Att jobba tillsammans och utbyta erfarenheter mellan de olika grenarna är otroligt mycket värt, säger Kajsa Bergqvist.
Thomas Engdahl, sportchef på SOK:
– Olympisk Offensiv är till för att skapa förutsättningar för olympiska framgångar på längre sikt. Det är en känslig ålder, 19-23, där det är viktigt att man får de rätta förutsättningarna för att kunna ta nästa steg, säger Thomas Engdahl.
För de nytillkomna i gruppen krävdes en placering topp-10 i sin årskull på World Athletics Top List under 2023 för att tas ut.

Fakta/Olympisk offensiv i Albufeira

Elvira Tanderud & coach Anders Palmqvist
Hanna Karlsson & coach Jonas Asplund
Leo Zikovic & coach Arwid Koskinen
Gabriel Wallmark & coach Yannick Tregaro
Moa Granat & coach Kenth Olsson/Marko Granat
Thea Löfman & coach Stellan Kjellander
William Asker & coach Gustaf Hultgren
Linus Jönsson & coach Stefan Jönsson
Isak Hughes & coach Håkan Widlund
Jonathan Grahn & coach Alexander Nilsson
Erik Erlandsson & coach Mikael Wennolf
Sara Winberg & coach Carl-Johan Alm
Jesper Ahlin & coach Tomas Hirvonen
Nora Lindahl & coach Frida Lindahl
Engla Nilsson & coach Per Tedenrud
Ansvariga ledare: Carolina Klüft, Patrik Klüft och Benke Blomkvist.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper