Foto: Henrik Kindgren, SOK.

Publicerad 21 mars 2024

Andreas Almgren uttagen till OS i Paris

SOK tar ut löparen Andreas Almgren till OS i Paris efter rekordkrossen av det svenska rekord på 10 000 meter.
- Perfekt att få ett tidigt besked om OS, då kan jag planera träningen precis som jag vill, säger Almgren.

Det var i tävlingen The Ten i Kalifornien natten mot måndagen, svensk tid, som Andreas Almgren pulvriserade Jonny Danielssons nästan 35 år gamla svenska rekord på milen med en dryg minut. Almgren var med tiden 26.52,87 drygt sju sekunder under den internationella OS-kvalgränsen som var satt till 27.00. Tiden är också bara sex sekunder ifrån Mo Farahs Europarekord.

Grym prestation

- Andreas Almgren gjorde med helgens lopp en grym prestation och SOK tar omgående ut honom på 10 000 m till Paris så att han får bra möjligheter att förbereda sig inför OS-loppen, säger SOK:s sportdirektör Peter Reinebo.

Andreas Almgren är glad över uttagningen och ser fram emot OS-säsongen.

-Det är en fördel att redan vara uttagen så här tidigt. Det är alltid så att man behöver hålla upp lite med träningen om man ska göra en maxprestation, säger Almgren, som just nu är kvar i USA på ett höghöjdsläger.

Vill dubblera

Men han har ändå planer på att springa fort när han återvänder till Europa och Sverige. Den 15 maj vill han utmana sitt eget svenska rekord på 5 000 meter och ta sig under OS-kvalgränsen 13.05 vid en tävling på Olympiastadion.

- Jag har absolut en ambition att dubbla med 5 000 meter under OS i Paris. Jag har kanske största chans på 10 000 meter, men det loppet går ju första och sedan har jag fyra återhämtningsdagar till 5 000 meter, säger Almgren.

OS i Paris invigs den 26 juli. Finalen på 10 000 meter löps den 2 augusti. Försöksheaten på 5 000 meter inleds den 7 augusti, med final den 10 augusti.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper