SOK:s generalsekreterare Åsa Edlund Jönsson med 2024-års basstödscheck från Postkodlotteriet på 10 miljoner kronor. Foto: SOK.

Publicerad 14 mars 2024

10 miljoner till SOK från Postkodlotteriet

På Svenska Postkodlotteriets galakväll stod det klart att 61 ideella organisationer får dela på miljardöverskott (1 021 711 232 kronor) från Postkodlotteriet 2024. Som en av organisationerna i Postkodfamiljen har SOK fått 10 miljoner kronor i stöd det här året.

– Stödet från Postkodlotteriet gör stor skillnad. För de här pengarna kommer vi kunna bidra till en bättre värld genom idrott, säger Åsa Edlund Jönsson, generalsekreterare Sveriges Olympiska Kommitté.

Totalt delades över en miljard kronor ut till ideella organisationer som jobbar med barn och unga, djur och natur, forskning och hälsa, demokrati och samhälle, klimat och miljö, samt idrott och friluftsliv.

Alla organisationer är olika men har samma mål - att tillsammans göra världen bättre för människor, djur och natur. Genom åren har SOK sammanlagt fått hela 109 900 000 kronor.

– Under åren har vi till exempel kunnat anordna Olympiadagar så att alla barn kan hitta sin idrott. Eftersom stödet inte är öronmärkt är det extra värdefullt. Vi kan använda pengarna där vi ser att behoven är störst och bygga vår verksamhet långsiktigt, säger Åsa Edlund Jönsson, generalsekreterare Sveriges Olympiska Kommitté.

#Postkodeffekten

Med över en miljon lottköpare är Postkodlotteriet Sveriges största lotteri, men också Sveriges största privata givare till ideell sektor. I dag genererar lotteriet en miljard kronor om året till över 60 organisationer som arbetar för att göra världen bättre. Det är det som är Postkodeffekten.

För att läsa mer om Postkodlotteriet:

Postkodeffekten Länk till annan webbplats.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper