Prispallen på flickornas längdsprint vid ungdoms-OS i Gangwon. Silver till Kajsa Johansson, guld till Elsa Tänglander och bronset till Nelli-Lotta Karppelin, Finland. Foto: OIS.

Publicerad 29 januari 2024

Guld och silver i längdsprint

Längdtjejerna Elsa Tänglander och Kajsa Johansson tog guld och silver i sprint vid världsungdoms-OS i Sydkorea.

Tänglander var välförtjänt först över mållinjen i finalen efter att ha dominerat sprinttävlingarna i Gangwon från det första stavtaget till det sista. Elsa var snabbast av alla i kvalet, vann sedan kvartsfinal och semifinal. I finalen blev Tänglander utmanad av landsmaninnan Kajsa Johansson och finländskan Nellie-Lotta Kärppelin. Dessa var tre var över sju sekunder före fyran.

Kajsa Johansson satsasde hårt från start och satte upp tempot i början. Elsa Tänglander tog vid när uppförskörningen inleddes.

- Jag gillar banorna här och jag gillar uppför, säger Elsa Tänglander.

När de kom till toppen av backen hade tre åkare lämnat det övriga fältet.

- När Elsa körde hårt i backarna fick de andra släppa, säger Kajsa.

Elsa Tänglander är först över mållinjen i flickornas final i fristilssprinten på Ungdoms-OS i Ganwon 2024. Foto: OIS.

Finländskan tog täten i utförskörningen ner mot målet av den drygt 1,5 kilometer långa sprintbanan, som gick i samma terräng som där Stina Nilsson vann OS-guld 2018. Kärppelin var först in på upploppet, men svenskorna fick bra fart i suget bakom.

- Vi hade snackat om att benskejta extra länge för att få med oss farten på upploppet. Den taktiken funkade fint, berättar Elsa Tänglander.

Hon susade förbi och spurtade mot guldet. Kajsa Johansson passerade också finländskan.

- Jag trodde aldrig att jag skulle vinna. Jag var mest rädda att jag inte skulle hålla mig på benen, säger Kajsa.

Efter en furiös spurtstrid skar Elsa mållinjen som segrare, 26 hundradelar före Kajsa. Finländskan var distanserad med 48 hundradelar. Efter målgång kunde Elsa och Kajsa fira den svenska dubbelsegern.

- Det var svårt att veta hur man stod sig i konkurrensen innan loppet. Jag hade hoppats att ta mig till final, men jag trodde inte att jag skulle vinna guld, säger Elsa.

Måns Ravald under längdsprinten vid ungdoms-OS i Gangwon 2024. Foto: OIS.

Ravald i final

I killarnas tävling tog sig Måns Ravald till final, men slutade på sjätte plats i finalen. Italiens Federico Pozzi tog guldet. Tage Börjesson hade tredje snabbaste tiden i kvalet, men försvann i kvartsfinal med 18 hundradelars marginal.

Tio medaljer

Fristilssprinten var första tävlingen för längdskidåkarna under ungdoms-OS i Sydkorea. Under tisdagen kör både killar och tjejer 7,5 km i klassisk stil. På torsdag väntar mixedstafett.

- Jag är mer av en distansåkare och ser verkligen fram emot att åka 7,5 kilometer i klassisk stil, äsger Kajsa Johansson.

Elsa Tänglander tror också på flerr svenska framgångar.

- Jag tycker att banorna här passar oss. Och till stafetten har vi fyra riktigt bra åkare, säger Elsa.

Längdmedaljerna betyder att Sverige nu tagit tio medaljer under spelen i Sydkorea. Elsa Tänglanders guld var den tredje svenska segern.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper