Lugnets skidstadion i Falun brukar vara värd för stora tävlingar. Foto: TT.

Publicerad 26 oktober 2023

Tre kommuner ger grönt ljus för OS och Paralympics 2030

Falun, Åre och Östersund har skrivit under kommungarantier för att gå vidare med arbetet att få OS och Paralympics till Sverige 2030.

– Vi har ett brett politiskt stöd i kommunerna och en gemensam bild att vi kan arrangera de mest hållbara spelen genom tiderna, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.

Senaste i raden av kommuner att ge grönt ljus var Falun i tisdags. Kommunstyrelsen har undertecknat en arenagaranti, som innebär att Falu kommun förbinder sig att upplåta skidstadion på Lugnet om Sverige tilldelas vinter-OS 2030, och en kommungaranti om att de olympiska stadgarna och etiska regler ska följas.

– Trots att det bara är frågan om att säga ja till en ansökan så känns det ändå lite historiskt. Jag är stolt över att vi fattar det här beslutet som en nästintill enig kommunstyrelse tog. Det skickar tydliga signaler om att i Falun så kommer vi tillsammans arbeta för den bästa ansökan och förhoppningsvis om det går vägen, framåt 2030, det bästa genomförandet, säger Liza Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Ett vinter-OS 2030 skulle vara positivt för Falun och Dalarna. Vi är i dag en stad med tydlig idrottsprofil och ska vara stolta över att ha riksskidstadion i vår kommun. Även besöksnäringen i länet skulle gynnas av ett OS. Att IOK ser vikten av hållbarhet och vill använda sig av befintliga arenor är en viktig och avgörande faktor, säger oppositionsrådet Susanne Martinsson (C).

På samma sätt har Åre och Östersund skrivit under dokument under de senaste veckorna.

  • Arenagarantin (Venue Use Garantee) innebär att kommun förbinder sig att upplåta arenor om Sverige tilldelas spelen.
  • Kommungarantin (Municipality Guarantee) innebär att kommunen ska efterleva de olympiska stadgarna och IOK:s etiska.

– Vi har hela tiden känt oss trygga med att arenor för att genomföra Paralympics och OS i Sverige finns i de här regionerna. Därför är det glädjande att kommunerna också ser att spelen kan vara en katalysator för både utveckling och ekonomi, säger SPK:s ordförande Åsa Llinares Norlin.

SOK i löpande dialog med IOK

Sverige och SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) är i löpande dialog med IOK (Internationella Olympiska Kommittén) om intresse att anordna olympiska vinterspel och Paralympics i Sverige 2030. Sveriges hållbara upplägg för spelen innebär att OS ska fördelas över flera orter: Falun (längd/backe/nordisk kombination), Stockholm/Södertälje/Solna (ishockey/konståkning), Åre (alpint) och Östersund (skidskytte) samt kälksport i Lettland.

I slutet av året tar IOK beslut om vilka projekt som bjuds in i fas tre, som innebär en målinriktad dialog. IOK har valt att dela ut värdskap till spelen 2030 och 2034 samtidigt. Ett beslut förväntas komma under sommaren 2024.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper