OS-turism under spelen 2030 skulle generera miljarder i skatteintäkter. Foto: TT

Publicerad 5 oktober 2023

OS-turism en miljardaffär för Sverige

Vinter-OS och Paralympics 2030 innebär stora turism-ekonomiska intäkter för Sverige. Bara de veckor som spelen pågår innebär en nettoskatteintäkt till staten på 1,6 miljarder kronor.
- Det är viktigt för oss att kunna visa att spelen är bra för Sverige och svensk ekonomi, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.

Utländska turister beräknas spendera 3,9 miljarder kronor på svensk mark om Sverige arrangerar vinter-OS och Paralympics i Sverige. Den omsättningen ger en nettoskatteintäkt på 1,6 miljarder.

Det visar en studie gjord av WSP Sverige på uppdrag av Sveriges Olympiska Kommitté, Sveriges Kommitté och Riksidrottsförbundet (RF). WSP är ett av världens ledande konsultbolag och rådgivare inom samhällsutveckling. I studien har WSP Sverige har gjort en genomgång av forskningsläget om OS och Paralympics, evenemangsteori och turistekonomiska effekter. Vetenskapliga artiklar från 2015 och framåt har genomlysts.

Estimerat exportvärde

- WSP har estimerat det extra exportvärde som tillförs Sverige via de internationella besökares konsumtion i samband med evenemangen. Denna konsumtion är en direkt nettoeffekt av att Sverige arrangerar OS och Paralympics 2030, det vill säga den hade annars uppkommit och tillfallit något annat värdland, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.

- Det gör att vi bara beräknat antalet utländska besökare som annars inte skulle ha kommit till Sverige. Inte alla de svenskar som vi ser framför oss reser inom Sverige för att uppleva spelen.

Studien räknar med att det kommer 150 000 utländska besökare till Sverige för vinter-OS och 25 000 till Paralympics. Dessa besökare förväntas stanna i genomsnitt fem dygn och spendera kring 2 000 kronor per dag.

WSP har också beräknat och uppskattat geografiskt var konsumtionen uppkommer fördelat på värdorterna Falun, Stockholm, Åre och Östersund, främst baserat på ingångsvärden avseende estimerad biljettförsäljning.

Det finns även forskning som visar att effekterna över tid blir ännu större. De ekonomiska och fördelarna för Turin är ett exempel. Regionen Piemonte hade 8 miljoner övernattningar år 2000. Regionen arrangerade OS 2006 och 2018 hade antalet övernattningar nästa fördubblats till 15 miljoner.

- Det finns naturligtvis sådana aspekter även för Sverige. Det gör att vi tror att värdet på sikt är ännu större, men vi har ändå valt att fokusera på det som går att beräkna med större säkerhet – alltså de veckor under 2030 som OS och Paralympics pågår, säger Hans von Uthmann.

Stor investering från IOK

Internationella Olympiska Kommittén kommer att investera 10 miljarder kronor i ett svenskt OS-projekt, vilket kommer gynna svenska företag som bidrar med varor och tjänster.

- Vi vet att OS och Paralympics blir en mångmiljardaffär för Sverige. Den här rapporten stärker vår tro på att OS och Paralympics 2030 är bra för Sverige som land, avslutar Hans von Uthmann.

Summering av rapporten

Partners

Huvudsponsorer, logotyper