Katarina Vangdal. Foto: Björn Andersson, Svenska Golfförbundet.

Publicerad 20 september 2023

Katarina Vangdal leder olympisk offensiv för tränare

Sveriges Olympiska Kommitté har anställt Katarina Vangdal som projektledare och utvecklare av en ny offensiv tränarsatsning för de olympiska idrotterna. Katarina har varit förbundskapten för de svenska landslagen i golf sedan 2011 och kommer att kombinera bägge uppdragen över OS i Paris 2024. Uppdraget för SOK startar i oktober 2023 och sträcker sig till och med december 2024.

- Det är mycket positivt att vi har kunnat knyta Katarina till SOK för det viktiga uppdraget att leda kommande offensiva satsning på tränare inom olympiska idrotter. Katarina har gedigen internationell erfarenhet och hon har arbetat mycket med tränar-, ledar- och utvecklingsfrågor. Satsningar på dessa områden är fundamentalt viktiga för att utveckla svensk idrotts internationella konkurrenskraft. Förutsättningarna för denna viktiga projektledarroll bygger på en fin uppgörelse med Golfförbundet, och vi är säkra på att tjänsten och satsningen långsiktigt kommer att gagna många idrotter och deras tränare, säger SOK:s sportdirektör Peter Reinebo.

Ansvarar för nytt tränarprogram

SOK planerar ett nytt program inom Topp och Talang riktat mot tränare, med start i början av 2024. En långsiktig och offensiv olympisk satsning som nu ska utvecklas och bidra till att fler tränare får bättre förutsättningar i sitt arbete med aktiva i Topp och Talang, både i form av fler tjänster eller mer arbetstid samt fortbildning och kompetensstöd. Satsningen bygger i första fasen på en uttagning av ett 30-tal tränare till ett nytt tränarprogram med individuellt skräddarsytt innehåll och stöd. Uttagningen av tränare och inrättandet av tränartjänster samt individuella utvecklingsplaner för och med tränarna kommer att göras i nära samspel med respektive förbund. Samtidigt ska SOK:s pågående satsning på kvinnliga tränare fortsätta och utökas. SOK:s sportchefer, resurspersoner, specialister och mentorer kommer att engageras i satsningarna tillsammans med projektledaren Katarina Vangdal.

- Jag är mycket glad för detta nya spännande och viktiga uppdrag. Bra tränare och coacher som ges rätt förutsättningar är centralt för utbildning av aktiva och utveckling av deras prestationer mot internationella framgångar. Detta är frågor som jag brinner för och jag är tacksam och ödmjuk för att få chansen att arbeta också med andra olympiska idrotter och deras tränare samt med SOK:s team. Jag har mycket energi och motivation för bägge mina uppdrag och tror att mina erfarenheter från golfen kommer att kunna ge mycket även till andra, säger Katarina Vangdal.

Katarina Vangdal har en gedigen tränar- och ledarbakgrund bakom sig inom golfsporten där hon gjort hela resan från landslagsspelare till pro och coach samt förbundskapten. Hon har varit med under hela golfens utvecklingsresa som ny OS-idrott och gjort två OS som head coach 2016 och 2021. Tjänsten som Tränar- och ledarutvecklare hos SOK är en projektanställning på halvtid och Katarina kommer behålla rollen som golfens förbundskapten på halvtid.

- Vi är stolta över att Katarina får det här uppdraget och det är roligt att golfen kan bidra till övriga idrotter. Det är ett kvitto för hela vår verksamhet. Med Katarina i spetsen har vi på förbundet jobbat med coach- och utvecklingsfrågor väldigt länge och byggt en modell som andra länder ser nyfiket på. Jag är övertygad om att Katarinas kunnande och personlighet kommer att vara till stor nytta för hela den svenska idrottens tränarkår, säger Marcus Norman, sportchef på Svenska Golfförbundet.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper