Marcus Svensson vann guld vid Europeiska Spelen i Wroclaw. Foto: Bildbyrån

Publicerad 25 juni 2023

ES-guld till Marcus Svensson

Marcus Svensson var så överlägsen i skeetfinalen i Europeiska Spelen att han vann utan att behöva skjuta de sista två skotten. Svensson tog hem segern – och en kvotplats till OS i Paris nästa år.
- Jag är nöjd med guldet, men ännu mer nöjd med att jag sköt fullt i finalen och allra mest nöjd över kvotplatsen till Paris, sade Marcus Svensson efter prisutdelningen.

Skeetskytten tog silver redan i Rio 2016 och har varit med i världseliten länge. Svensson tog sig till final via att vara fyra i kvalet som pågick i två dagar i polska Wroclaw. I finalen var Svensson suverän. Han vann sin grundomgång i finalen genom att träffa 30 av 30 duvor. Då återstod bara medaljmatchen mellan de fyra främsta. Svensson fortsatte i samma stil, träf efter träff efter träff.

68 finalträff i följd

När han klev fram till för att skjuta sin sista serie hade han träffat 36 av 36. Han behövde då bara träffa en av fyra duvor till för att få särskjutning. Marcus klev fram och satte sin första dubbel, 38 av 38. 68 träff i följd i finalen. Svensson kunde börja fira utan att ha skjutit de två sista skotten. Tvåa i finalen blev Dinis Upelnieks från Lettland.

Sedan tidigare har Svenssons vapåendragare Stefan Nilsson redan säkrat en kvotplats till OS i Paris nästa år. Nu har Sverige två kvotplatser i skeet.

Fyra skyttar i final

Det var totalt fyra svenska skyttar i final under söndagen:

  • Henrik Jansson slutade femma i skeetfinalen som Marcus Svensson vann.
  • Victoria Larsson missade den sista duvan i finalskjutningens grundomgång, därmed slutade hon på femte plats i damernas skeetfinal. Martina Bartolomei från Italien segrade.
  • Marcus Madsen tog sig till final i herrarnas helmatch 3x40 gevär. Svensken slutade på sjätte plats. Guld till tjecken Jiri Privratsky.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper