Moa Lindgren, Mira Göransson, Simon Nordlander och Hugo Nilsson på prispallen efter guldet i mixed stafetten vid ungdoms-OS i Italien. Foto: EYOF2023.

Publicerad 27 januari 2023

Guld i längdstafett

Sverige tog guld i stafett vid ungdoms-OS i Italien. Det svenska längdlaget med Simon Nordlander, Mira Göransson, Hugo Nilsson och Moa Lindgren vann med drygt tre sekunder till godo på Finland.

Simon Nordlander svarade för en fin startsträcka och växlade som femma, bara tolv sekunder från täten. Mira Göransson höll kvar laget i toppstriden på andra sträckan. Hon växlade som fyra, 31 sekunder från ledningen. Hugo Nilsson gjorde en mäktig insats på sin fristilssträcka, körde ikapp täten och växlade i knapp ledning före Italien, Frankrike och Finland.

- Jag kunde inte ha få ett bättre utgångsläge, säger Moa Lindgren.

Moa körde smart på den sista sträckan och hade krafter kvar när de behövdes som bäst.

- Jag gick ju ut med Finland strax bakom och visste att hon var snabb. Jag ville inte maxa från början för att straffas för det på slutet, så jag inledde kontrollerat. Men när jag märkte att finländskan inte riktigt kom ikapp mig så körde jag för fullt resten av sträckan, berättar Moa.

Moa Lindgren efter målgången i mixed stafetten på ungdoms-OS i Italien där Sverige tog guld. Foto: EYOF 2023.

De sista krafterna

Silva Kempii från Finland försökte spurta förbi, men Moa kunde svara och säkrade guldet utan problem.

- Jag märkte i början av upploppet hur hon gick ut lite och försökte gå om. Då släppte jag på allt, det spelade ingen roll hur trött jag var eller hur ont det gjorde. När man är så nära mål tar man ut det sista man har. Jag märkte att det svarade bra när jag ökade och då kom hon inte lika nära.

Segermarginalen blev till slut 3,5 sekunder. Bronset till Tjeckien som var distanserade med nästan 19 sekunder. Moa Lindgren kunde fira med laget efter mål.

- Extra kul när man vinner något tillsammans, i kväll ska vi nog fira det här med lite tårta hela längdlaget.

Hela längdlaget på ungdoms-OS i Italien. Foto: SOK.

Erfarenhet före medaljer

De svenska längdåkarna kan sammanfatta ett strålande Europaungdoms-OS i Italien. Totalt har laget skidat hem nio medaljer fördelat på tre guld, två silver och fyra brons.

- Fantastiskt roligt för aktiva att få den här erfarenheten och upplevelsen. Det är det viktiga, medaljer i all ära, men erfarenheten att få utsätta sig för den här utmaningen och anspänningen är grejen med ett ungdoms-OS, säger längdledaren Martin Persson.

- Det här visar också för alla som var hemma i Sverige att vi står oss bra internationellt. Vi är med i toppen i Europa och världen även i åldersklassen 17-18 år.

Fakta/Längdmedaljer i ungdoms-OS

GULD

  • Mira Göransson, 7,5 km (k)
  • Jonatan Lindgren, sprint (k)
  • Mixedstafett (Simon Nordlander, Mira Göransson, Hugo Nilsson, Moa Lindgren)

SILVER

  • Simon Nordlander, 10 km (k)
  • Minna Mikaelsson, sprint (k)

BRONS

  • Hugo Nilsson, 10 km (k)
  • Hugo Nilsson, 7,5 km (f)
  • Simon Nordlander, sprint (k)
  • Maja Axelsson, sprint (k)

Partners

Huvudsponsorer, logotyper