Alpinåkaren Hilma Lövblom, backhopparen Frida Westman, judokan Ida Eriksson samt freeskiduon Hugo Burvall och Isak Davidsson tas alla in i Topp och Talang under juli 2022. Foto: SOK.

Publicerad 4 juli 2022

SOK utökar Topp och Talang

Sveriges Olympiska Kommitté utökar stödprogrammet Topp och Talang med fem nya namn. Alpinåkaren Hilma Lövblom, backhopparen Frida Westman, judokan Ida Eriksson samt freeskiduon Hugo Burvall och Isak Davidsson.

Lövblom, Westman och Burvall representerade Sverige redan vid årets olympiska spel i Kina. 21-åriga Hilma deltog då i storslalom och lagtävlingen, hon har dessutom pallplatser i Europacupen under vintern. Den 21-åriga Frida slutade 16:e i OS och har därefter noterat dubbla fjärdeplaceringar i världscupen. Hugo, 25, tävlade i både slopestyle och bir air under OS i Peking. Han varit som bäst sexa i världscupen.

Isak Davidsson, 22, har varit 13:e som främst i världscupen i slopestyle. Ida Eriksson tävlar i 70-kilosklassen i judo och 23-åringen har varit EM-sjua och vunnit i Europacupen.

- De är alla lovande idrottare i sina respektive grenar. Vi hoppas att de nu kan få rätt stöd för att nå världstoppen, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Topp och Talang är ett skräddarsytt stöd för aktiva som bedöms ha potential att kunna nå medaljkapacitet på OS och VM med en uthållig satsning och rätt stöd. Topp och Talang ska ge aktiva med potential att nå världstoppen möjlighet att göra en hundraprocentig satsning, oavsett den egna idrottens eller familjens ekonomi. Topp och Talang, och allt stöd till aktiva och förbund, finansieras av SOK:s sponsorer.

SOK startade stödprogrammet Topp och Talang 1998 och utfallet av stödet har en dokumenterat hög nivå. Drygt 30 procent av talangerna i Topp och Talang har lyckats ta steget till medaljkapacitet vid VM eller OS efter fyra till sex år.

Fakta/Nya i Topp och Talang

  • Isak Davidsson, freeski
  • Hugo Burvall, freeski
  • Hilma Lövblom, alpint
  • Frida Westman, backhoppning
  • Ida Eriksson, judo

Partners

Huvudsponsorer, logotyper