Carl Jenner blir projektledare för simsatsningen mot OS i Brisbane 2032. Foto: TT

Publicerad 5 april 2022

Simtalanger ska utvecklas mot Brisbane 2032

Sveriges Olympiska Kommitté, SOK och Svensk Simidrott startar en ny gemensam satsning. Inom ramen för programmet Olympisk Offensiv ska nya talanger hittas och ges möjlighet till utveckling.
– Projektet är en långsiktig satsning där SOK, Svensk Simidrott och simmarnas föreningar samarbetar. Målet är framgångar vid internationella seniormästerskap med sikte på medaljer vid OS i Brisbane, säger SOK:s sportchef Henrik Forsberg.

En satsning på simmare i åldrarna 15 till 18 år sjösätts i samband med den internationella simtävlingen Swim Open som avgörs i Stockholm 9-12 april. Under det kommande året ska sedan utvalda simmare få åka på läger, både i Sverige och utomlands, och några läger tillsammans med seniorlandslaget. Talangerna ska även erbjudas möjlighet att träna vid Nationella Elitcentrat (NEC) på Eriksdalsbadet i Stockholm och där få extra fokus på teknikutveckling och raceanalyser.

– Simningen har sedan årsskiftet sin nya organisation på plats och med detta spännande projekt för kommer vi kunna erbjuda de bästa förutsättningarna för att säkra svenska framgångar på internationella mästerskap, säger förbundskapten Martina Aronsson.

Syftet med projektet är att identifiera, följa upp och utveckla potentiella simmare som kan vara med på OS i Los Angeles 2028 och ta medalj i Brisbane 2032. Projektledare blir Carl Jenner, som tidigare varit tränare åt bland andra Sarah Sjöström.

– Jag ser fram emot att jobba med projektet Brisbane 2032, och ser det som en viktig del i talangutvecklingen inom svensk simning. Under de senaste juniormästerskapen har vi sett en trend med färre antal svenska simmare som kvalar in till EJM och inte heller tar sig vidare till final i den tuffa konkurrensen. Vi har en stark simkultur i våra föreningar och med denna satsning säkerställer vi fler miljöer som kan ge de bästa förutsättningarna för våra ungdomar och juniorer, säger Carl Jenner.

– Vi ser att det är av stor vikt och ett steg på vägen, för en framgångsrik seniorkarriär, att medverka på internationella juniormästerskap. Samtliga simmare i den svenska OS-truppen i Tokyo har tidigare varit konkurrenskraftiga på internationella ungdoms- och juniormästerskap, avslutar Martina Aronsson.

I projektet ingår även att höja den fysiska basnivån, inklusive kost och återhämtning, samt att hitta vägar att stärka träningen i simmarnas hemmiljö. En viktig del blir att involvera och samarbeta med simmarnas hemmatränare. Resurser i projektet är även Svensk Simidrotts Johan Wallberg och Gustav Frödeberg samt SOK:s resurspersoner Nicklas Hecksher (träning) och Stig Mattsson (nutrition).

De unga talanger som till en början kommer att ingå i projektet är delar av sommarens mästerskapstrupp till EJM, bland andra Lisa Nystrand från SK Neptun och Thilda Häll från SK Elfsborg.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper