Tove Ericsson, guld, Elin Näslund, silver och Ludvig Berg, brons i fristilssprinten i Vuokatti 2022. Foto: SOK.

Publicerad 24 mars 2022

Tre svenska sprintmedaljer

Det blev svensk dubbelseger för tjejerna och brons för killarna i fristilssprinten i längd på ungdoms-OS i Vuokatti. Tove Ericsson tog sitt första mästerskapsguld och Elin Näslund och Ludvig Berg sina första medaljer.

Det var hela fyra av svenskarna som tog sig till final, Elin Näslund och Tove Ericsson i flickornas tävling och Elias Danielsson och Ludvig Berg för killarna.

I tjejernas final ledde Elin med Tove bakom sig inför den sista knixen in mot Stadion när italienskan Iris Pinter snabbt på innern och gick in på andraplatsen. Men Tove svarade och kunde gå i mål som segrare. Elin gav sig inte och passerade Pinter på upploppet för silvret sex hundradelar efter Elin. Bronset gick till italienskan.

– Det var otroligt kul att vinna mitt första mästerskapsguld. Jag fick corona precis innan JVM och fick åka hem så det här var en skön revansch. Jag och Elin sa innan finalen att nu har vi tagit oss så här långt, så nu får vi ta en dubbel. Häftigt att vi fixade det, säger Tove Ericsson efter loppet.

– Jag har känt mig pigg och velat åka fort hela dagen. Jag lärde mig mycket på JVM där det inte gick som jag ville så det känns väldigt kul att få vara här och vilja tävla och åka fort, säger Elin Näslund.

I killarnas lopp såg både den tidigare medaljören Elias Danielsson och Ludvig Berg starka ut. Elias såg ut att kontrollera sina lopp totalt. I finalen tog hemmaåkaren Ike Melnits en stor ledning och ledde ända in på upploppet där letten Lauris Kaparkalejs var snabbast i spurten och tog guldet framför finländaren. Kaparkalejs hade en dramatiskt resa till finalen efter att ha brutit staven i den andra semfinalen och klarade lucky loosertiden till finalen med nöd och näppe. De svenska killarna låg strax efter de två ledarna med Ludvig före Elias. Ludvig höll utan problem undan och gled in i mål som bronsmedaljör.

– Det känns så otroligt bra. Jag var osäker när jag bara var åtta i prologen, men jag visste att jag brukar bli bättre genom tävlingen, och jag kände mig verkligen starkar för varje lopp. När jag låg trea inför sista backen så tänkte jag att det här släpper jag bara inte. Att få ta medalj här det är det största jag varit med om någonsin, utan tvekan, säger en väldigt glad Ludvig Berg efter loppet.

Elias Danielsson som också gjorde en fantastiskt fin tävling slutade på fjärdeplatsen. Erica Lavén vann sin kvart men slutade fyra i semfinalen. Det stod klart redan vid prologen att de svenska åkarna hade kanonskidor. Elin Näslund var snabbast av tjejerna tätt följd av Lisa Eriksson men hennes finalchanser försvann i ett fall i kvartsfinalen. Även Jens Junes och Malte Jutterdal åkte ut i kvartsfinalerna.

– Så här bra skidor har jag aldrig någonsin åkt på tidigare, säger Ludvig Berg och skickar varma ord till sina vallare Torbjörn Bergman, Filip Öberg och Tiio Söderhielm.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper