Nils van der Poel laddar mot Peking hos Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur. Foto: TT.

Publicerad 17 september 2021

Nils van der Poel laddar mot Peking hos jägarbataljon

Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten har överenskommit om att inleda olika typer av samarbeten för att lära av varandra. Först ut är skrinnaren Nils van der Poel som just nu löser en uppgift för jägarbataljonen i Arvidsjaur som ett led i satsningen mot OS i Peking.

Nils van der Poel. Foto: TT.

Nils van der Poel. Foto: TT.

Vägen mot mittens rike går via Arvidsjaur. Åtminstone för skrinnaren Nils van den Poel som har funnit sin väg att ladda upp inför OS i Peking. Under tre veckor återvänder han till Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur som en del av ett samarbetsavtal mellan SOK och Försvarsmakten.

- Garnisonsområdet i Arvidsjaur är ett väldigt bra ställe att träna på för en konditionsidrottare. Jag kommer även att fungera som biträde i den mån min tid och kompetens räcker till, säger Nils van der Poel.

Värnplikt i Arvidsjaur

Världsrekordhållaren är övertygad om att upplägget är det bästa för honom.

- I dag finns det massor av verifierade metoder att bli bättre. Men eftersom du inte har oändligt med tid måste du välja om du ska träna eller vila. Och ska du träna måste du vara helt övertygad om att det du tänker göra just den dagen är bättre än all annan träning som du kunde ha gjort i stället.

Nils van der Poel gjorde sin värnplikt under 2018-2019 på just Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur. 

- Det finns många likheter mellan att vara soldat och elitidrottare, man ska leverera perfektion på beställning och under hög press. Det jag gillar med det militära tänket är att man ska lösa en uppgift under vilka förhållanden som helst. Hunger, törst och sömn är sekundärt till att leverera. Som elitidrottare är det många som kan vara känsliga för små förändringar.

Först ut i vidare kompetensutbyte

Nils van der Poels uppdrag i Arvidsjaur är starten på ett vidare samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och jägarbataljonen i Arvidsjaur, som inriktar sig på kompetensutbyte, prestationsutveckling och träning. SOK:s resursteam med bland annat medicinsk personal, träningsrådgivare och fysioterapeuter har haft inledande möten med Försvarsmakten för att starta projektet om prestationshöjande och hållbar träning.

- För Försvarsmakten och jägarbataljonen är det positivt att vi kan bidra till SOK:s utveckling kopplat till elitsatsning. Vi kommer också att kunna ta del av kompetenser hos SOK som angränsar mot jägartjänstens möjligheter och utmaningar, säger major Jens Eliasson vid jägarbataljonen i Arvidsjaur.

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo ser fram emot erfarenhetsutbytet.

- Samarbetet med Försvarsmakten innehåller många möjligheter för både dem och oss. Prestationsutvecklingsprojektet med Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur är ett första konkret steg men framöver planeras flera andra samarbetsprojekt angående träning samt träningsläger på regementen, liksom samarbete runt kompetensutveckling på områden som ledarskap och analysförmåga, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

- Det finns saker att lära av varandra och jag tror det finns många elitidrottare som är bra soldatmaterial. Det är en bra rekryteringsbas för den militära verksamheten, säger Nils van der Poel och fortsätter:

- Det jag tror Försvarsmakten kan lära av SOK:s resursteam är exempelvis mer hållbar träning så man håller sig skadefri, och att ha ett mer individuellt upplägg när man rehabiliterar efter skada.

Efter veckorna i Arvidsjaur väntar vila hemma Trollhättan innan Nils van der Poel åker vidare till ett träningsläger i Inzell i oktober.

OS i Peking invigs den 4 februari 2022.

Nils van der Poel på Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur. Foto: TT.

Nils van der Poel på Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur. Foto: TT.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper