Urban Deli har tagit fram fyra olika matkassar med ”Bra Bränsle”-märkning som börjar säljas i både butik och online i dag. Foto: Urban Dli

Publicerad 11 maj 2021

Ät lika gott som en olympier

Att äta nyttigt och hållbart behöver inte vara tråkigt. Det vill Urban Deli visa genom ett nytt samarbete med SOK i projektet Bra Bränsle. Det handlar om färdiga lättlagade matkassar med goda rätter som underlättar för dig som vill må bra och prestera på topp, oavsett om du är elitidrottare, eller mest pandemijoggar mellan köket och sport-tv i soffan.

Urban Deli har tagit fram fyra olika matkassar med ”Bra Bränsle”-märkning som börjar säljas i både butik och online i dag.

- Men vi tror inte på att komma med pekpinnar eller ge folk dåligt samvete vad gäller mat – utan vi vill ju att matlivet ska vara enkelt och lustfyllt. Därför har våra kockar tillsammans med SOK:s nutritionsteam tagit fram de här matkassarna som gör gott för både kropp, själ och planet. Och som gör det möjligt för dig att äta lika gott och nyttigt som en olympier oavsett om du vardagsmotionerar och föredrar idrott i soffan, eller tränar på hög nivå själv, Jesper Weidlitz, koncept- och affärsutvecklare på Urban Deli.

Hälsosamt och hållbart

Projektet Bra Bränsle är ett samverkansprojekt mellan SOK och ett antal näringslivsaktörer, med syftet att sätta olympiskt strålkastarljus på mat, livsstil och produkter för ett liv i rörelse genom att vägleda konsumenter till hälsosamma och hållbart framställda livsmedelsprodukter, samt sprida kunskap om kostens betydelse för hälsa och prestationsförmåga. Det handlar inte om bantarmat utan mat som kombinerar ett högt näringsinnehåll med hög en energinivå.

Inom SOK finns ett nutritionsteam som arbetar på vetenskaplig grund och med beprövad erfarenhet för att ge aktiva i stödprogrammet Topp och Talang individuellt anpassade kostråd. Detta är en del i en helhet för att kunna utvecklas till maximal prestation.

- Syftet med Bra Bränsle är att vägleda aktiva och hälsomedvetna konsumenter till bra mat samt lyfta och sprida kunskaper om vikten av kostens betydelse till fler, säger SOK:s marknadschef Tobias Hauff.

Alla produkter som märks med Bra Bränsle-loggan måste vara hållbart framtagna och uppfylla stränga kvalitetskrav gällande näringsinnehåll.

Matkassarna med Bra Bränsle

Matkassarna innehåller maträtter med det bränsle som kroppen behöver för att må bra och är samtidigt är producerade med hänsyn till vår planet.

  • Vegetarisk lasagne på svensk baljväxtfärs med sallad, mjölksyrad kål och kryddig frötoppning
  • Vegansk proteinsallad med tempeh, hummus och sparris
  • Morots- och kikärtsbollar med hummus och mjölksyrade morötter
  • Kycklingsteak med hummus och tzatzki

FAKTA/Bra Bränsle

För att få märkningen måste produkterna leva upp till följande tre kriterier:

Hälsosamt - Näringsrikt och energirikt - utgår från behoven hos den som lever aktivt och tränar hårt.

Praktiskt - Tillgodose de praktiska utmaningarna som följer med ett liv i rörelse. Kan alltså vara bars, sportdrycker eller liknande som inte är generellt hälsosamma för gemene man. Här ryms också önskemål om att det ska vara tillgängligt och enkelt.

Hållbart - Produkter som tar hänsyn till miljön, klimatet och djurs välfärd. Det ska även vara svenskt, certifierat eller miljömärkt.

Läs mer om Bra Bränsle här

Partners

Huvudsponsorer, logotyper