De individuella VM-medaljörerna i skidskytte från 2020, Sebastian Samuelsson, Hanna Öberg och Martin Ponsiluoma fick i dag sin OS-biljett till Peking 2020. Foto: TT

Publicerad 5 maj 2021

Tre skidskyttar klara för OS i Peking

Tre skidskyttar tas ut till OS i Peking. Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma är klara för vinterspelen i Kina i februari 2022. Fler skidskyttar kommer att tas ut i höst för att skapa slagkraftiga lag i herrstafett, damstafett och mixstafett.

– Ett lag som överraskade mycket positivt i PyeongChang och som nu har utvecklats till ett av våra starkaste landslag. Vi tar i dag ut tre skidskyttar med individuella toppresultat från senaste VM, men den interna konkurrensen i skidskyttelaget är stark och vi ser fram emot att ta ut fullt damlag respektive herrlag runt årsskiftet, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

SOK tar ut de tre som tog de individuella medaljerna under VM i Slovenien i februari:

  • Martin Ponsiluoma, guld i sprint vid VM i Pokljuka
  • Hanna Öberg, silver i distans vid VM i Pokljuka
  • Sebastian Samulesson, silver i jaktstarten vid VM i Pokljuka

Alla tre fanns med vid OS i PyeongChang 2018, men samtliga åkte till Sydkorea som doldisar för den breda idrottspubliken. Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson kom hem till Sverige som OS-hjältar med varsitt guld och ett varsitt silver.

Martin Ponsiluoma var i Sydkorea nära att ta en plats i det stafettlag som sedan skrällvann ett guld, men fick nöja sig med en start i PyeongChang och slutade då på 38:e plats.

Utöver de tre individuella platserna ger Sveriges Olympiska Kommitté klartecken till samtliga tre möjliga stafettlag; herrlag, damlag och mixlag.

OS i Peking invigs 4 februari 2022.

FAKTA/ Sju nya grenar i Peking

Totalt ska medaljer delas ut i 109 grenar. Det har tillkommit sju nya grenar jämfört med senast i Sydkorea, dessa är monobob (damer), short track lagtävling (mixed), backhoppning lagtävling (mixed), snowboardcross lagtävling (mixed) freestyle hopp lagtävling (mixed), freeski big air (herrar och damer). Dessutom har två grenar utökats. Damernas ishockeyturnering utökas från åtta till tio lag, samma förändring görs i curlingens mixeddubbel. Totalt kommer 2 892 idrottare att tävla under vinterspelen, av dessa är 45,5 procent kvinnor. Det är en ökning från 41 procent vid de senaste vinterspelen i PyeongChang 2018. Sista dag att kvala in för att delta är den 16 januari 2022.

FAKTA/ Tre regioner

Spelen delas upp i tre huvudregioner:

  • I Peking avgörs främst isidrotter som ishockey, curling, skridsko, short track och konståkning, men även big air för både freeski och snowboard.
  • Yanqing, nio mil från Peking, är värd för alla traditionella alpina grenar som slalom, storslalom, super-G, störtlopp, kombination och parallellslalom (lagtävling).
  • Ytterligare nio mil bort i Zhangjiakou samlas de övriga snöidrotterna som längd, skidskytte, backhoppning, nordisk kombination, kälksport, freestyle, puckelpist och snowboard.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper