Hampus Winberg under ett prova-på evenemang för skolungdomar. Foto: SOK

Publicerad 4 januari 2021

Skateboardlöfte tas med i Topp och Talang

Talangen Hampus Winberg blir den tredje skateboardåkaren i Topp och Talang. Han tas in i SOK:s stödprogram från och med januari 2021.

Med 200 dagar kvar till OS i Tokyo tar SOK ytterligare en aktiv i stödprogrammet Topp och Talang. Det rör sig om den 14-årige skateboardtalangen Hampus Winberg från Varberg som kommer få stöd för att satsa mot världstoppen med sikte på OS i Los Angeles 2028.

- Med Hampus välkomnar vi en ny generation idrottare med sikte på LA 2028 och OS 2032. De närmaste två åren ser vi framför oss möjligheten att långsiktigt satsa på ett 30-tal unga aktiva på samma sätt. Hampus är dock en kille som redan har trick med svårighetsnivåer som i nästa steg kan ta honom till bra prestationer redan in Paris 2024, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Hampus Winberg blir den tredje skateboardåkaren i Topp och Talang efter Oskar Rozenberg Hallberg och Kalle Berglind. Alla tre har nått sina framgångar inom OS-grenen Park. Hampus Winberg vann SM 2019 och kom på bronsplats 2020 efter Oskar Rozenberg Hallberg och Kalle Berglind.

Hampus Winberg var med på SOK:s talangselektion i december 2019. SOK har inte kunnat genomfört någon talangselektion för sommaridrottare under november/december 2020 på grund av rådande Coronarestriktioner. Förhoppningen är att kunna kalla ett antal sommaraktiva till selektionen som planeras för vinteridrottare i maj 2021.

Stödet i Topp och Talang

Sveriges Olympiska Kommitté ger stöd till idrottare i deras satsning mot världstoppen i olympiska idrotter. Stödet ska gå till att göra en hundraprocentig satsning, oavsett den egna idrottens eller familjens ekonomi. Stödet kommer från SOK:s partners, då SOK inte får något statligt stöd för dessa insatser. Varje aktiv får ett individuellt anpassat stöd baserat på en personlig utvecklingsplan där den aktive inom tre till sex år ska nå eller finnas i världstoppen i sin idrott. SOK:s roll är att kvalitetssäkra planer och stöd tillsammans med aktiv, tränare och förbund. Satsningen utvärderas varje år för att säkra att den håller hög internationell kvalitet och genomförs enligt plan.

De idrottare som finns med i Topp och Talang kan även dra nytta av SOK:s olika resursteam med ledande experter inom bland annat nutrition, prestationspsykologi, fysrådgivning, medicin samt utveckling (som prestationsanalys/motståndaranalys).

Partners

Huvudsponsorer, logotyper