Charlotte Kalla och Stina Nilsson under tremilen i PyeongChang 2018. Foto: TT

Publicerad 27 maj 2020

Stor satsning på vinterolympier inför Peking 2022

SOK gör en stor satsning inför kommande vinter-OS med stärkt stöd för aktiva med Jämtland som bas.
- Det är en viktig satsning på vintergrenarna som vi tror kommer ge bra effekt till OS i Peking 2022, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Förberedelsearbetet inför vinter-OS 2022 ligger väl framme trots det aktuella läget med Coronaviruset. SOK har som ett led i förberedelserna inför Peking 2022 nu inrättat två förstärkningar för alla A-landslagsaktiva i skidgrenarna och skidskytte:

  • Utökad medicinsk service med säte i Östersund och Åre.
  • Förstärkta och exklusiva träningsmöjligheter vid Vintersportcentrum i Östersund.

Den utökade medicinska servicen för alla vinterolympier i Jämtland är att se som ett komplement till de kompetenser som förbunden/landslagen redan har och är en del av förstärkningen av den nationella olympiska organisationen. Ansvarig läkare blir Jakob Swanberg och ansvarig fysioterapeut blir Marcus Bystedt. De förbättrade träningsmöjligheterna vid Vintersportcentrum i Östersund gäller framförallt styrketräning i gym och skidåkning på rullband, åtgärder som ska vässa sommarträningen.

- I dessa tider är det av extra vikt att aktiva med OS i sikte kan ägna sig åt viktig träning med bra förutsättningar och dessutom få den medicinska uppbackning som behövs så nära hemorten som möjligt, säger Peter Reinebo.

Satsningen mot OS i Peking 2022 innebär bland annat också följande moment:

  • Höghöjdsförberedelser med individuella upplägg, höghöjdsläger med medicinsk och fysiologisk uppföljning samt bra förläger nära OS, blir ett viktigt arbete tillsammans med längdskidor och skidskytte. Förberedelsearbetet görs tillsammans med ledning, tränare och aktiva under översyn av H-C Holmberg, olympisk professor, för att kombinera det praktiska genomförandet med tidigare erfarenheter och de allra senaste forskningsrönen i ämnet.
  • Materialsatsningar inom några grenar. Bland annat ska tidigare olympiska succéer på Snabba Smala Skidor försöka återupprepas under OS i Kina. Johan Wåhlström från skidskytte och Mats Eklund från längdskidor leder test- och utvecklingsarbetet tillsammans med SOK:s projektledare och meteorolog Tomas Mårtensson. Dessa ska se till att vallateamen får förutsättningar att slipa och valla skidorna perfekt för rådande spår- och väderförhållanden.

- Vi har ett starkt specialist- och resursteam som är redo att hjälpa aktiva och tränare till bästa möjliga sommarträning och sedan vara ett stöd i upptrappningen av OS-förberedelserna allt närmare spelen i Kina 2022, säger Peter Reinebo.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper