Enkät – så har svenska olympier tacklat Coronakrisen
Svenska olympier har inte tagit paus under Coronakrisen. I en enkät har SOK kartlagt hur aktiva som finns med i Topp och Talang tacklat sin träning mot kommande olympiska spel.
- Enkäten visar att 81 procent har kunnat träna vidare med bara liten påverkan på sin träningsmängd. Tränare, sportchefer och SOK:s resursteam har gjort ett stort jobb för att ge stöd till bra träningsmöjligheter så nära normalläget som möjligt, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.
Enkäten genomfördes i april månad med 111 svenska toppidrottare som ingår i SOK:s stödprogram Topp och Talang. Av dessa ansåg 48 procent att de kunde träna nästan lika mycket som normalt ”ingen större påverkan” och 33 procent svarade att de kunde träna med ”liten påverkan, jag har reducerat min träning något”. Cirka 16 procent svarade att ”påverkat en hel del, fått reducera min träning betydligt” och bara tre procent ansåg att de ”inte princip inte kan träna alls”.
Kontakt med resursteam
SOK har från och med mars arbetat nära många olympier och tränare, och hjälpt dem att hitta träningsmöjligheter på nyckelplatser i landet och stöttat med justerade träningsupplägg för att kunna träna bra och samtidigt följa de direktiv som Folkhälsomyndigheten tagit fram. Dessutom har SOK:s resursteam med träningsrådgivare, nutritionister, prestationspsykologer och medicinsk personal jobbat i tät kontakt med de aktiva – både på plats på anläggningar, men till stor del även via digitala lösningar för att med utbildning, råd och dåd ge sitt stöd.
- SOK:s resursteam och sportchefer har fått anpassa sig till den nya verkligheten. Men det är vår uppgift att finnas där för de aktiva och tränare då de behöver det som mest. Jag är stolt över engagemanget, kreativiteten och kompetensen hos SOK:s personal, säger verksamhetschefen Peter Reinebo.
Digitala lösningar
Bland annat har framgångsrika digitala lösningar gjort att 80 procent av de aktiva har kunnat ha sin hemort som träningsbas. Övriga tränar på varierade platser i Sverige eller har befunnit sig utomlands.
- Vi befinner oss fortfarande i globalt nödläge och det är viktigt att vi inom idrotten följer de råd som finns för att förhindra smittspridningen. Men jag tycker att den här enkäten visar att olympierna trots allt, till stor del, kan bedriva den träning som behövs i det här läget för att kunna vara konkurrenskraftiga i spelen som kommer i Tokyo nästa sommar och i Peking 2022, säger Peter Reinebo.
FAKTA/Andra siffror från enkäten
- Tio procent hade i april satt sig själva i karantän som hindrat dem att träna, 90 procent hade det inte.
- När olympierna skulle skatta hur de mådde på en skala 1-10 satte 95 procent betyg sex eller högre. Medelvärdet var drygt åtta i betyg där betyg tio innebar att ”jag mår väldigt, väldigt bra”.
- Träningsinnehållet var ungefär som vanligt eller genomförs med mindre påverkan svarade 46 procent. 54 procent svarade att de fått lägga om träningsinnehållet till ett mer eller mindre justerat upplägg.
- 134 svenska toppidrottare fick enkäten, 111 har svarat. Enkäten skickades ut under april månad.