Stina Nilsson är numera en del av skidskyttelandslaget. Foto: Per Danielsson/Svenska Skidskytteförbundet.

Publicerad 7 april 2020

SOK storsatsar på svenskt skidskytte

SOK inleder en stor satsning på skidskytte mot OS 2022 och 2026. Med i satsningen finns Stina Nilsson och nye skyttetränare Jean-Marc Chabloz.
- Vi tror rekryteringen blir en fullträff för hela skidskyttelandslaget. Jean-Marc kommer även att lägga delar av sin tid på att jobba tillsammans med Stina Nilsson, säger Thomas Engdahl, sportchef på SOK.

Jean-Marc Chabloz blir ny skyttetränare i skidskyttelandslaget. Foto: Per Danielsson/Svenska Skidskytteförbundet.

Jean-Marc Chabloz blir ny skyttetränare i skidskyttelandslaget. Foto: Per Danielsson/Svenska Skidskytteförbundet.

Sveriges Olympiska Kommitté stödjer Svenska Skidskytteförbundets offensiva satsning mot vinterspelen i Kina 2022 och Italien 2026. SOK stöttar helt eller delvis följande satsningar på svenskt skidskytte:

  • Anna-Maria Uusitalo som ny sportchef.
  • Jean-Marc Chabloz som ny skyttetränare.
  • Succéprojektet Snabba Smala Skidor som inkluderar slipare, vallare och utveckling fortsätter över spelen 2022.
  • Projekt som inkluderar höghöjdsträning och acklimatisering inför spelen i Peking liksom nära samarbete mellan landslagsledningen och SOK:s ansvarige Rikard Grip i förberedelsearbetet inför OS 2022.
  • Utvecklingsgrupp för lovande aktiva får särskilt SOK-stöd.
  • Specialiststöd från SOK:s resursteam inom bland annat träningsrådgivning och nutrition ingår i satsningen.

Speciallösning för Stina Nilsson

Då skidskytteförbundet får utökade resurser kommer Jean Marc Chabloz också att använda delar av sin tid att arbeta tillsammans med Stina Nilsson, som nyligen meddelade att hon lämnar längdåkningen för att satsa på skidskytte. Stina Nilsson får en specialanpassad plats i skidskyttets A-lagsverksamhet. SOK stöttar även Stina med ett skräddarsytt och behovsanpassat stöd inom ramen för SOK:s stödprogram Topp och Talang.

- Det blir en spännande speciallösning som vi tror kommer att gynna Stina och alla i skidskyttelandslaget, säger SOK:s sportchef Thomas Engdahl.

- Det känns otroligt spännande att bli en del av skidskyttelandslaget. Jag vet att jag har mycket att öva på och känner mig väldigt tacksam över att både skidskytteförbundet och SOK vill satsa på mig som skidskytt. Det känns inspirerande att få chansen att utvecklas tillsammans med skidskyttelandslaget. Jag känner stort förtroende för hela ledarteamet efter att ha pratat med Jean-Marc Chabloz och Johannes Lukas, säger Stina Nilsson.

Stark ledarstab

Jean-Marc Chabloz är ursprungligen från Schweiz och har tävlat i fyra olympiska spel. Han är bosatt i Sverige sedan 2003 och har tidigare arbetat åt skidskytteförbundet i olika roller, men har de nio senaste åren varit tränare på skidskyttegymnasiet i Östersund. Chabloz kommer tillsammans med Johan Hagström att ansvara för strategi, planering och genomförande av skytteträningen för hela skidskyttelandslaget. Anna Maria Uusitalo blir sportchef och Johannes Lukas blir huvudansvarig landslagstränare. Anna-Maria Uusitalo (född Nilsson) var landslagsåkare fram till 2012 och har åkt fem VM och ett OS. Hon har tidigare verkat som förbundskapten för parasportlaget och varit tränare på skidskyttegymnasiet i Sollefteå samt förbundskapten för Brasiliens skidskyttelandslag.

- När vi tagit oss ur det globala nödläge som världen befinner sig i just nu väntar en spännande tid på både kort och lång sikt för svenskt skidskytte. Det finns en ny organisation, åkare i världsklass och flera unga lovande utvecklingsbara åkare på väg mot toppen, så vi satsar nu både starkt och långsiktigt på svenskt skidskytte, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

- Svenskt skidskytte välkomnar med öppna armar in Stina Nilsson som en del i skidskyttefamiljen. Genom stödet från SOK får vi också en ledarstab i världsklass och åkare med potential att upprepa succén från OS i PyeongChang, säger Svenska Skidskytteförbundets generalsekreterare Bengt Jönsson.

Stina Nilsson under tisdagens träning i Östersund. Foto: Per Danielsson/Svenska Skidskytteförbundet.

Stina Nilsson under tisdagens träning i Östersund. Foto: Per Danielsson/Svenska Skidskytteförbundet.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper