Angelica Bengtsson, Kim Amb, Josefin Olsson, Jesper Stålheim, Louise Hansson och Erik Persson togs ut i den svenska truppen till Tokyo 2020 i slutet av januari. Foto: TT

Publicerad 31 januari 2020

Sex nya namn klara för OS i Tokyo

De har alla deltagit i OS tidigare. Nu vill de alla göra sina bästa spel hittills i Tokyo.
Friidrottarna Angelica Bengtsson och Kim Amb, simmarna Erik Persson och Louise Hansson, samt seglarna Josefin Olsson och Jesper Stålheim är de senaste att tas ut för att tävla för Sverige under OS i Tokyo i sommar.

Hittills har 21 individuella idrottare och fem lag fått klartecken från Sveriges Olympiska Kommitté att delta vid sommarspelen i Japan, som invigs den 24 juli.

De sex som togs ut under fredagen är:

  • Angelica Bengtsson, friidrott, stavhopp
  • Kim Amb, friidrott, spjut
  • Josefin Olsson, segling, laser radial
  • Jesper Stålheim, segling, laser
  • Erik Persson, simning, bröst
  • Louise Hansson, simning, fjäril

Gemensamt för alla sex är att de deltagit i minst ett olympiskt spel tidigare. För Bengtsson, Amb och Olsson blir det tredje gången i Tokyo.

- Det är viktigt med erfarenhet och det är viktigt med en bra planering samt att man hamnar rätt i sina förberedelser, säger Peter Reinebo, verksamhetschef för Sveriges Olympiska Kommitté.

- Vi är inne i en viktig fas nu när vi noggrant slutplanerar allt kring och inför ett spel vad gäller resor, förläger och dess träning samt acklimatisering liksom det praktiska i Japan.

De sex uttagna

Angelica Bengtsson, 26 år, friidrott, stavhopp

Angelica gör sitt tredje OS i Tokyo, men den största olympiska meriten är fortfarande guldet från världsungdoms-OS i Singapore 2010. Angelica satte svenskt och nordiskt rekord med 4,80 efter stort drama och sjätte plats i VM-finalen i Doha förra året.
- Jag ser verkligen fram emot OS i Tokyo och vill hoppa så högt som möjligt där.

Kim Amb, 29 år, friidrott, spjut

Kim gör sitt tredje OS i Tokyo, han missade finalen och blev 17:e man i Rio trots dugliga 80,49 i kvalet då. Förra hösten kom Kim tillbaka efter en skadefylld period och gjorde sitt livs hittills bästa säsong med kast på 86,03 som längst. Han blev åtta i VM-finalen i Doha.
- Jag är verkligen supertaggad inför den här säsongen och det har verkligen flutit på bra med all träning.

Josefin Olsson, 30 år, segling, laser radial

Josefin gör också sitt tredje OS i Tokyo och var sexa i Rio för fyra år sedan. Hon fick samma placering, sexa, på VM i Japan förra året - trots att hon då blev tvungen att räkna in en diskvalificering i sitt slutresultat. På meritlistan sedan tidigare finns även ett VM-silver från 2014.
- Det känns jättekul att får göra mitt tredje OS och jag hoppas på tredje gången gillt. Man kommer in med erfarenhet, säger hon.

Jesper Stålheim, 31 år, segling, laser

Jesper Stålheim blev 16:e i laser vid spelen i Rio 2016. Nu åker han till Japan med tydliga förhoppningar om medalj efter att ha vunnit för-OS i vattnen utanför Enoshima i augusti i fjol.

- Det var självklart en boost för självförtroendet inför OS. Det kommer att vara utmanande förhållanden under OS, så det känns skönt att veta att jag presterade bra i liknande förhållanden i för-OS, säger Jesper Stålheim.

Erik Persson, 26 år, simning, bröst

Erik Persson gör sitt andra OS och var elva som bäst i Rio 2016. Inför Tokyo har han lyft sig till en högre nivå. I december tog Erik silver på kortbane-EM och noterade samtidigt nordiskt rekord på 200 meter bröstsim.

- Silvermedaljen på kortbane-EM var väldigt bra för självförtroendet och det tar jag med mig inför OS-uppladdningen, säger Erik Persson.

Louise Hansson, 23 år, simning, fjäril

Louise Hansson var med som tonåring i Rio och slutade då 32:a på 100 meter fjäril. Nu är siktet högre inställt. Hon var i sjua i VM-finalen på 100 meter fjäril i Sydkorea förra året. Då som nu kommer simmarna att ladda upp med ett förläger i Fukuoka.

- Det känns väldigt bra att ha gjort ett OS i Rio tidigare och att vi kunde testa förlägret i Fukuoka redan inför VM i Sydkorea i fjol, säger Louise Hansson.

Fakta/Svenska truppen hittills

Brottning:
Henna Johansson, 62 kg
Alex Kessidis, 77 kg

Judo:
Tommy Macias, 73 kg
Anna Bernholm, 70 kg

Friidrott:
Daniel Ståhl, diskus
Armand Duplantis, stavhopp
Angelica Bengtsson, stavhopp
Kim Amb, spjut

Gång:
Perseus Karlström, 20 km

Kanot:
Linnea Stensils, K1

Simning:
Sarah Sjöström, flera distanser
Erik Persson, 200 m bröst
Louise Hansson, 100 m fjäril

Skyttesport:
Stefan Nilsson, skeet

Segling:
Max Salminen, finnjolle
Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, 470
Josefin Olsson, laser radial
Jesper Stålheim, laser

Bordtennis:
Mattias Falck, herrsingel
Lag herrar

Ridsport:
Lag Dressyr
Lag Fälttävlan
Lag Hoppning

Fotboll:
Lag damer

Partners

Huvudsponsorer, logotyper