Sverige föll i ishockeyfinalen mot Japan. Foto: OIS.

Publicerad 21 januari 2020

Japan slog Sverige i hockeyfinalen

Sverige föll mot Japan i ishockeyfinalen i världsungdoms-OS med 1-4 (1-0, 0-1, 0-3).
Japan gick obesegrat genom flickturneringen.
- Vi räckte inte riktigt till. Japan var det bättre laget, säger den svensken förbundskaptenen Alexander Bröms.

Japanskt jubel i ishockeyfinalen. Foto: OIS.

Japanskt jubel i ishockeyfinalen. Foto: OIS.

Sverige började matchen bäst och var det bättre laget i den första perioden. Sverige fick även spela fem mot tre i nästan en minut, men fick aldrig pucken förbi den japanska målvakten Yuzuyu Fujii. Men med mindre en en minut kvar av perioden dribblade den svenska lagkapten Nicloe Hall på egen hand in i den japanska zonen, vickade sig fram mellan de japanska försvararna och skickade in ett magnifikt backhandskott i nättaket.

- Det var skönt att få 1-0 och jag tycker ändå att vi startade matchen riktigt bra, säger Alexander Bröms.

Japansk dominans

Sverige började andra perioden i numerärt överläge i en minut och 27 sekunder, men Japan försvarade sig väl och kunde trycka in 1-1 kort efter att ha blivit fullt lag på banan. Hina Shimomukai rakade in en retur från nära håll, sedan den svenska målvakten Ebba Svensson Träff räddat det första läget. Resten av perioden blev med Svensson Träff mot Japan. Det japanska laget vann skotten med 8-0 och fick dessutom chansen i fem mot tre, men Svensson Träff stod emot och 1-1 stod sig perioden ut.

- Vi blir lite tillbakadragna och rädda om det vi har efter att de gör 1-1. Det var också många utvisningar i den andra perioden och då blir vårt spel lite hackigt, det var svårt att hitta rytmen, säger Bröms.

I den tredje perioden fortsatte den japanska dominansen. Rio Noro fick pucken i öppet läge efter en sargduell och skickade in 2-1 då matchuret visade 3.27 in i slutperioden.

- Det är en puck som studsar fram från sargen och plötsligt står det 2-1 till Japan, säger Alexander Bröms.

Knappt tre minuter senare satte Makato Ito mycket vackert 3-1 för Japan. 4-1 kom i öppet bur med 1,37 kvar av matchen då Sverige tagit ut Ebba Svensson Träff för chansa med sex utespelare.

Första förlusten

Förlusten var den första genom tiderna för det svenska flicklaget i världsungdoms-OS, som vunnit båda de tidigare turneringarna 2012 och 2016.

Japan gick igenom turneringen obesegrat efter att ha slagit Schweiz (4-1) och Tjeckien (5-1) i gruppspelet samt Slovakien (5-0) i semifinalen.

- Det här var ett riktigt bra japanskt lag. Jag skulle bli förvånad om vi inte får se mer av Japan. A-laget spelar i A-VM och de har också ett bra lag i U18. Japan håller på att bli en riktig hockeynation, säger Alexander Bröms.

Det var ett svenskt lag med hängande huvuden som tog emot silvermedaljerna efter matchen.

- Jag tycker ändå vi gör en bra turnering, man får komma ihåg att det här laget bara hade spelat ihop en gång tidigare innan vi kom till Lausanne. Det här kommer också att vara en enormt nyttig erfarenhet för tjejerna att ta med sig.

Det svenska laget fick nöja sig med silver i världsungdoms-OS. Foto: OIS.

Det svenska laget fick nöja sig med silver i världsungdoms-OS. Foto: OIS.

Fakta/Hockeyfinalen

Första perioden
14.06: 1-0 Nicole Hall (utan assist)
Skott: 9-5.

Andra perioden
1.49: 1-1 Hina Shimomukai (Makoto Ito, Minami Kamada).
Skott: 0-8.

Tredje perioden
3.27: 1-2 Rio Noro (Riri Noro).
6.16: 1-3 Makato Ito (Hina Shimomukai)
13.27: 1-4 Hina Shimomukai (Makoto Ito, Minami Kamada)
Skott: 2-12.

Skott, totalt: 11-25.
Utv, Swe: 5x1,5 min. Utv, Jpn: 4x1,5 min.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper