Erik Wahlberg tar guld i skicross på världsungdoms-OS i Lausanne 2020. Foto: OIS

Publicerad 19 januari 2020

Skicrossguld till Erik Wahlberg

En dröm gick i uppfyllelse när Erik Wahlberg tog hem guldet i skicross på världsungdoms-OS.

- För fyra år sen satt jag och kollade på världsungdoms-OS på youtube och tyckte att det här är ju det coolaste som finns. Och nu fyra år senare så är jag här och tar dessutom ett guld. Det är helt sjukt, säger Erik Wahlberg.

Erik Wahlberg från Gävle tog sig till final via seger i en dramatisk semifinal med en krasch som Erik var inblandad. Den tyske åkaren Sebastian Veit försökte stänga svensken och när Erik försökte ta sig ur det hela hamnade hans skidor under tyskens som krashade in i näten. En protest lämnades in från Tyskland men avslogs av domarna. Väl i finalen ställdes Erik mot österrikaren Marcus Plank som dominerade i poolkvalet samt de båda ryskaåkarna Artem Bazhin och Andrei Gorbatjev. Svensken fick ingen perfekt start och kom iväg som trea. Men han behöll lugnet och inväntade rätt läge att gå om när de två ledarna försökte stänga varandra i mitten av banan. Erik Wahlberg förvaltade förstaplatsen under resten av loppet och passerade mållinjen först och tog hem ännu en svensk guldmedalj under spelen.

- Jag har jätteblandade känslor för segern. Jag var ju inblandad i tyskens krasch och han blev ordentligt förbannad. Men jag gjorde inget fel och jag hade nog känt likadant om jag var i samma situation, analyserar Erik Wahlberg efter loppet.

Många åk genom nytt kvalsystem

Kvalet i skicross avgjordes med ett poolsystem där alla i de två poolerna mötte alla under fem heat. De fyra bästa åkarna i varje pool går vidare till semifinal. Erik Wahlberg och Fredrik Nilsson i varsin pool och var båda snabba under skidorna. Erik gick till semifinal efter tre vinster och två andraplatser och Fredrik som tvåa i den andra poolen efter fyra vinster och en andraplats. Fredrik Nilsson kom trea i sin semifinal. Han slutade på en sjätteplats efter att ha kommit tvåa i den lilla finalen.

Ledande tysken Sebastian Veit och Erik Wahlberg till höger under semifinalen i skicross på världsungdoms-OS i Lausanne. Foto: OIS

- Det är första gången jag körde ett sånt här kval. Det blev sjukt många åk och jag kände att mjölksyran började komma på slutet. Tur att jag hade ett härligt team som servade med mat och dryck och sen fick jag en break innan semifinalen som gjorde att jag kunde återhämta mig, säger Erik Wahlberg.

Alice Fortkord blev bäst av flickorna med en sjundeplats. Hon gick vidare från poolen men det tog stopp i semin. I lilla finalen slutade hon på en tredjeplats vilket gav en slutlig sjundeplats. Lia Nilsson slutade åtta i poolen och gick inte vidare till semifinalerna.

Lia Nilsson under flickornas kvalomgång. Foto: OIS

Här följer du Lausanne 2020

Svenskarnas tävlingstider och resultat

Partners

Huvudsponsorer, logotyper