Det blev svenskt brons i skidskyttets singelmixedstafett vid världsungdoms-OS i Lausanne genom Sara Andersson och Oscar Andersson. Foto: OIS.

Publicerad 12 januari 2020

Svenskt stafettbrons i skidskytte

Oscar Andersson och Sara Andersson tog brons i skidskyttets singelmixedstafett vid världsungdoms-OS i Lausanne. Det var Sveriges tredje medalj hittills under spelen i Schweiz.
- Helt underbart, säger slutsträckans Oscar Andersson.

Oscar Andersson och Sara Andersson med sina bronsmedaljer. Foto: SOK.

Oscar Andersson och Sara Andersson med sina bronsmedaljer. Foto: SOK.

Sverige var ett av 30 lag som kom till start i singelmixedstafetten, där åkarna kör två sträckor på tre kilometer vardera med ett liggande och ett stående skytte under de fyra sträckorna.

Sara Andersson körde stabilt på första sträckan och kunde efter ett extraskott vardera i liggande och stående växla som sjua, 15 sekunder efter ledande Frankrike. Oscar Andersson körde snabbt i spåret, sköt kvickt och med bara ett extra skott i liggande körde han upp Sverige till ledning halvvägs in på andra sträckan. Med två extraskott i stående växlande Oscar som tvåa efter halva stafetten, knappt tre sekunder bakom Schweiz.

Medalj trots två straffrundor

Sara Andersson behövde bara ett extraskott på sin sista sträcka och växlade som tvåa, 3,6 sekunder bakom ledande Frankrike.

- Jag försökte ta det lugnt med skyttet och det kändes verkligen stabilt. Jag och Oscar hade skojat lite i går kväll om att han inte ville gå ut i ledningen, men tvåa funkade bra - så det kändes som jag hade gjort mitt jobb, säger Sara Andersson.

Oscar Andersson körde snabbt i spåret under slutsträckan, men drog på sig två straffrundor på skjutvallen. Sverige åkte ned till tredje plats, och bronsplatsen hotades av Schweiz.

- Jag brukar alltid skjuta snabbt på vallen, men nu kanske det blev lite väl fort. Det var bra att jag ändå gick ut som trea, men det är aldrig en skön känsla att vara jagad, säger Oscar.

Stort stöd under slutvarvet

Mängder av svenska supportrar stöttade under spurtvarvet.

- Det var helt fantastiskt. Stödet gjorde att det kändes som om man flög fram, förklarar Oscar.

Han kunde hålla undan för Schweiz och säkra en svensk bronsmedalj. Frankrike vann på tiden 42.03,5, med Italien drygt 19 sekunder bakom på andra plats. Sverige på bronsplats hade 26 sekunder upp till guldet och hade drygt 13 sekunder till godo på fyran Schweiz.

- Jag har ännu inte fattat att vi tagit medalj på ungdoms-OS. Det känns helt otroligt, sammanfattar en glädjestrålande Sara Andersson.

Skidskyttarna tävlar närmast på tisdag då både pojkar och flickor ska köra sprint.

Sara Andersson körde ifrån sin egen skugga. Foto: OIS.

Sara Andersson körde ifrån sin egen skugga. Foto: OIS.

Sara Andersson och Oscar Andersson på prisutdelning tillsammans med Frankrike och Italien. Foto: SOK.

Sara Andersson och Oscar Andersson på prisutdelning tillsammans med Frankrike och Italien. Foto: SOK.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper