Therese Alshammar kandiderar för en plats i IOK:s Aktivas Kommitté. Foto: Isabella Ståhl/Studio Emma Svensson..

Publicerad 9 december 2019

Alshammar vill bli nästa svensk i IOK

Om åtta månader hoppas Therese Alshammar vara Sveriges nästa IOK-medlem. Hon kandiderar för att ersätta Stefan Holm i Aktivas Kommitté.
- Jag vill kämpa för jämställdhet inom idrotten och att alla barn får chansen att hitta sin sport, säger Therese Alshammar.

Therese Alshammar bar den svenska fanan under invigningen av OS i Rio 2016, hennes sjätte olympiska spel. Foto: TT.

Therese Alshammar bar den svenska fanan under invigningen av OS i Rio 2016, hennes sjätte olympiska spel. Foto: TT.

Therese Alshammar är en av 30 kandidater till de fyra lediga platserna i IOK:s Aktivas Kommitté som finns när Stefan Holm och andra slutar efter åtta år på sina poster. Det är idrottarna som tävlar under OS i Tokyo nästa år som får rösta på kandidaterna.

- Jag vill göra skillnad och jag tror verkligen att världen kan bli ett bättre ställe genom idrotten. Jag har pratat mycket med Kirsty Coventry som lett IOK:s Aktiva Kommitté och hon är en ledare som får saker och ting gjorda. Jag har också sett hur Gunilla Lindberg arbetat i alla år och vilket resultat det har gett, säger Therese Alshammar.

Den nu 42-åriga svenskan deltog själv i sex olympiska spel. Hon vann tre OS-medaljer och totalt 72 internationella mästerskapsmedaljer. I november 2016 avslutade hon sin simkarriär.

- OS har förändrats sedan jag var med första gången 1996 och idrotten får en allt viktigare roll i dagens samhälle, till exempel för att motverka stillasittande och få folk i rörelse, säger Therese Alshammar.

- Idrott på olympisk nivå har möjlighet att belysa olikheter samtidigt som den oftast är inkluderande och accepterande, något som alla kan lära sig av. Jag vill också arbeta med vikten av goda förebilder, samt arbeta för att ge alla idrottare de bästa möjliga förutsättningarna för den aktiva karriären och även för fortsatt lärande och utveckling efter den fasen.

För Alshammar själv var idrotten central under hennes egen uppväxt. Hon kände sig inte accepterad i skolan, men mådde alltid bra i simhallen.

- Jag var själv mobbad när jag var ung och idrotten blev min tillflyktsort, en miljö där jag blev accepterad för det jag presterade och inte bedömd för hur jag såg ut.

- Min mamma var själv olympier och deltog i spelen i München 1972, så jag har växt upp med historier om OS. Idrotten har präglat hela mitt liv och det var genom simningen jag hittade min man och flera av mina bästa vänner. Nu vill jag försöka ge någonting tillbaka.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper