Freeskiåkaren Jennie-Lee Burmansson är en av nio uttagna till världsungdoms-OS i Lausanne. Här syns Burmansson efter sitt slopestyleåk under OS i PyeongChang 2018. Foto: TT.

Publicerad 4 december 2019

Nio uttagna till YOG i Lausanne

De första svenskar har fått klartecken att tävla för Sverige under världsungdoms-OS (YOG) i Lausanne, 9-22 januari.
Ett mixedcurlinglag, fyra freeskiåkare och en snowboardutövare är de första nio att boka sina biljetter till Schweiz.

De första nio svenskarna uttagna till vinterupplagan av världsungdoms-OS (YOG) är:

  • Curling: Axel Landelius, Nilla Hallström, Lisa Norrlander och Olle Moberg.
  • Freeski: Jennie-Lee Burmansson, Wilma Johansson, Melvin Morén och Martin Nordqvist.
  • Snowboard: William Mathisen.

SOK kommer att komplettera den svenska truppen den 10 december samt den 17 december, som till slut kommer att bestå av cirka 50 idrottare.

- Det skulle i sådana fall bli den största svenska truppen hittills till ett världsungdoms-OS, säger SOK:s sportchef Anders Wiggerud som kommer att vara svensk truppchef på plats i Lausanne.

Spelen invigs den 9 januari och pågår till och med den 22 januari. Staden Lausanne har varit hem för IOK:s huvudkontor sedan 1915 och är känt som den olympiska huvudstaden. Det blir första gången som olympiska tävlingar arrangeras i staden.

Vad är världsungdoms-OS?

Youth Olympics Games brukar förkortas till YOG och kallas världsungdoms-OS på svenska. Det är en idrottstävling för ungdomar där idrotten möter kultur och utbildning. Visionen är att inspirera ungdomar över hela världen att delta i idrott och leva efter den olympiska värderingarna. Världsungdoms-OS är en utvecklingsplattform för ungdomar mellan 15-18 år, inte bara genom idrottstävlingar på högsta nivå utan också genom utbildningsprogrammet Learn & Share som pågår under hela spelen.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper