Oskar Edlund springer sista sträckan av stafetten under försöken i Baku 2019. Foto: EOC

Publicerad 27 juli 2019

Svenskt silver i svensk stafett

Det svenska stafettlaget avslutade Sveriges deltagande på Ungdoms-OS i Baku 2019 med ett silver i svensk stafett. Sveriges sjätte medalj.

-Det var verkligen en team effort. Alla presterade verkligen som ett lag och den här stafetten har bara varit kul, kul, kul att springa, säger Sidney Léger som sprang andra sträckan.

Det svenska laget hade bytt in stavhopparen Emil Carlsson på 100 meter, Sidney Léger sprang 200, Emil Johansson 300 och Oskar Edlund 400. En stark uppställning med två guldmedaljörer i laget men Oskar Edlund hade också två 400 meterslopp i kroppen sedan i går kväll.

- Kul att komma hem med en medalj, även om det inte var i min gren. Jag tränar aldrig på starter, det var nog två år sedan sist, men de andra sa att det såg bra ut. Det var kul att kunna vara med och hjälpa laget, säger Emil Carlsson som är mer van att hålla i en stavhopparstav när han springer.

Oskar Edlund i försöken på den svenska stafetten i Baku 2019. Foto: EOK

Det var ett rafflande lopp där Polen hade kommandot hela vägen med. Emil Carlsson höll jämt med sprinterkillarna på första sträckan och Sidney Léger växlar över till Emil Johansson som trea. På den tredje sträckan tog Emil Johansson tog upp laget till en andraplats bakom Polen och när han växlar över till Oskar Edlund är det tydligt att guldet står mellan polska Patryk Grzegorzewicz och Oskar Edlund för Sverige. Oskar går upp på andra banan i kurvan för att gå om men polacken svarar och kan kontrollera upploppet.

- Innan jag var jag ganska säker på att jag skulle ta det, men de sista 150 meterna märkte jag att det inte fanns något kvar i benen. Jag försökte gå om men det gick bara inte. Loppen i går satt nog lite i benen. Väldigt kul att vi tog medalj, säger Oskar Edlund efter loppet.

Loppet var dryga två sekunder snabbare än gårdagens försök. Polen vann guldet på 1.53,39. Sverige tog silvret på 1.54,03 och Spanien knep bronset med 1.54,86.

-Vi hade inte väntat oss att Polen skulle vara så starka, men vi fick höra nu att de hade bytt ut nästan hela laget från försöken. Men jag är inte besviken. Jag åkte hit och hoppades att kunna ta två medaljer, så det är typ det bästa som kunde hända, säger Emil Johansson efter medaljceremonin.

Leo Janén blir sjua i diskus med ett kast på 55,11. Leo hade nionde bästa säsongsnotering inför finalen och tar två fina skalper. Guldet vinns av Raman Khartanovitj från Vitryssland som endast behövde ett kast för att smälla på imponerande 63,09, näst längst i världen i år för juniorer. Norrmannen Steffen Melhem tar hem silvret med 59,66 och Matteo Maulana, Tyskland tar bronsmedaljen med 59,33.

Erfarenheter för framtiden

Den svenska truppen under Europaungdoms-OS (EYOF) i Baku bestod av 41 aktiva och 20 ledare från idrotterna cykel, friidrott, gymnastik, judo, simning och tennis. Under en vecka har många av dem gjort debut i ett internationellt mästerskap och tar med många värdefulla erfarenheter inför sina framtida karriärer. Sex medaljer tar den svenska truppen, fyra guld och två brons, vilket ger Sverige en 13:e plats i nationsligan. Etta av länderna är Ryssland med osannolika 63 medaljer, följd av Storbritannien och hemmanationen Azerbajdzjan.

- Den svenska truppen har tagit för sig väl och utfört många fina prestationen under veckan som gett en rad framskjutna placeringar. Det har varit en härlig trupp med bra energi, båda bland aktiva och ledare. Även om inte allt logistiskt funkat optimalt har alla ändå hållit humöret uppe och gjort vad de kan påverka. Spelen i Baku har förhoppningsvis skapat bra lärdomar för framtida utmaningar och tävlingar. Vi hoppas vi får träffa såväl aktiva som ledare på kommande spel, sammanfattar den svenska truppchefen Henrik Forsberg.

FAKTA/6 svenska medaljer i Europaungdoms-OS i Baku

GULD (3): Maja Åskag (friidrott, tresteg), Oskar Edlund (friidrott, 400 meter häck), Emil Johansson (friidrott, 400 meter)

SILVER (1): ): Emil Carlsson, Sidney Léger, Emil Johansson, Oskar Edlund, Zion Eriksson (friidrott, svensk stafett)

BRONS (2): Jesper Ahlin (friidrott, kula) Rebecka Krüeger (friidrott, stavhopp)

TOPP-8 (6): Julia Svennblad (5:a, friidrott, 2000 m hinder), Zion Eriksson (5:a, friidrott, 100 m), Sidney Leger (6:a, friidrott, 200 m), Tilde Axelsson Froejdenlund (6:a, friidrott, 3000 m), Ella Andersson (7:a judo, -63 kg), Leo Janén (7:afriidrott, diskus)

Se alla svenska resultat här

Partners

Huvudsponsorer, logotyper