Maja Åskag firar sitt trestegsguld i Europaungdoms-OS i Baku. Foto: EOC.

Publicerad 26 juli 2019

Dubbla blågula guld i Baku

Vilken fredagskväll för friidrottarna i Baku! Dubbla guld i Europaungdoms-OS genom Oskar Edlund på 400 meter häck och Maja Åskag i tresteg. Dessutom brons i kula för Jesper Ahlin.
- Helt magiskt med alla medaljer - nu ska vi fira med tårta, säger Maja Åskag.

Oskar Edlund med sin guldmedalj på 400 meter häck. Flankerade av spanjoren Ignacio Saez och turken Berke Akcam. Foto: SOK.

Oskar Edlund med sin guldmedalj på 400 meter häck. Flankerade av spanjoren Ignacio Saez och turken Berke Akcam. Foto: SOK.

Maja Åskag tog tre steg och landade ett guld i Europaungdoms-OS. 16-åringen från Eskilstuna vann på tangerade personbästat 13,26. Maja tog kommandot om trestegsfinalen redan i första hoppet då hon nådde 13,01 och ökade på till 13,22 i andra.

- Jag hade bestämt mig för att inte fega och "bomba" på en gång.

Guldhoppet kom i fjärde omgången då hon tangerade sitt personbästa genom att hoppa 13,26. Svenskan som tävlar för Råby-Rekarne hade alla sex hopp över 12,89 och var överlägsen i finalen. Hon noterades för sex av finalens åtta längsta hopp. Silvermedaljören Lesly Raffin från Frankrike nådde 13,08 i sitt sista hopp och bronset gick till moldaviskan Julijana Dabija på 12,98.

- Det här var verkligen en jättehäftig erfarenhet. Det var ascoolt att få stå överst på prispallen och höra den svenska nationalsången. Jag är jättelycklig, även om jag nästan har lite blackouts.

- Jag fick också göra min första dopningskontroll. Också en erfarenhet att behöva kissa när någon står och kollar på en.

Fullt fokus inför tävlingarna hos 16-åringarna Maja Åskag och Oskar Edlund. Foto: SOK.

Fullt fokus inför tävlingarna hos 16-åringarna Maja Åskag och Oskar Edlund. Foto: SOK.

Guld på 400 meter häck

Täbys Oskar Edlund löpte ett nästan perfekt lopp när han tog guld på 400 meter häck. Tre killar var i bredd när löparna svängde in på upploppet, men där var Oskar klart starkast.

- Det var väl inte helt perfekt över de två sista häckarna, men jag hade ändå ett bra flyt och med 20 meter kvar så känner jag att jag kommer att vinna.

Oskar bröt mållinjen 17 hundradelar före spanjoren Ignacio Saez. Bronsmedaljören Berke Akcam var distanserad med nästan nio tiondelar.

- Det var mitt mål hela tiden att vinna, säger Oskar, som inför avresan till Azerbajdzjan bara gjort två lopp på 400 meter häck (16-åringar springar mest 300 meter häck i Sverige).

- Det har varit riktigt coolt att tävla utanför Sverige för första gången och vara med på ett ungdoms-OS, säger 16-åringen.

Så här glad kan man se ut när man springer sitt andra 400 meterslopp inom 30 minuter om man är nybliven guldmedaljör. Oskar Edlund på sista stafettsträckan i kvalet. Foto: EOK.

Jesper Ahlin tog brons i kula via 18,71 i sin allra sista stöt. Foto: SOK.

Jesper Ahlin tog brons i kula via 18,71 i sin allra sista stöt. Foto: SOK.

Stafettfinal väntar

Det kan bli en medalj till under lördagen för Oskar Edlund. Ungefär än en halvtimme efter guldloppet på 400 meter häck var han ankare det svenska laget som tog sig till final i "svensk stafett". Zion Eriksson sprang 100 meter, Sidney Léger 200, Emil Johansson 300 och Oskar Edlund 400 i det svenska laget, som hade den snabbaste tiden i försöken med 1.56,35.

- Nu är jag riktigt, riktigt trött. Men vi har ett riktigt bra lag och det ska bli kul att springa finalen i morgon, säger Oskar.

Även Leo Janén är i final under lördagsmorgonen. Han kastade 52,34, vilket räckte till elfte plats i diskuskvalet.

Brons i kula

Jesper Ahlin ordnade Sveriges femte medalj under Europaungdoms-OS i Baku. Med sin allra sista stöt i kulfinalen så klämde han i med personliga rekordet 18,71 och säkrade bronset med minsta möjliga marginal. Vitryske fyran Michail Lozka noterade också 18,71, men Jesper fick medaljen via bättre andraresultat, 18,00 mot 17,93. Kosovos Muhamet Ramadani var överlägsen med en guldstöt på 19,75. Ryssen Semen Borodajev tog silver via 18,83.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper