Stefan Nilsson tog guld i skeetskytte och Sofia Mattsson guld i brottningens 53-kilosklass under Europeiska Spelen i Minsk. Foto: Bildbyrån.

Publicerad 30 juni 2019

Åtta svenska medaljer i Minsk - brons till Castles

Den svenska truppen lämnar Europeiska Spelen i Minsk med tre guld, ett silver och fyra brons. Gymnasten Jessica Castles avslutade med att ta brons i fristående.
- Bättre än senast i Baku 2015 och alla målsättningar är uppfyllda, summerar SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Den 16-åriga gymnasten Jessica Castles tog brons i fristående vid Europeiska Spelen i Minsk. Foto: Bildbyrån.

Den 16-åriga gymnasten Jessica Castles tog brons i fristående vid Europeiska Spelen i Minsk. Foto: Bildbyrån.

Sista svensk att tävla under söndagen var 16-åriga gymnasten Jessica Castles som var i grenfinal i fristående. Och vilken avslutning det blev. Jessica noterade poängen 12,933, vilket räckte till att ta bronset med 0,033 poängs marginal till godo på hemmahoppet Anastasija Alistratava.

- Vitryskan startade sist och publiken var verkligen på hennes sida, så jag var inte säker på om jag skulle få medalj. Jag är jättenöjd med min prestation och alla mina hopp var fina. När jag åkte hit till Minsk siktade jag på att komma med i grenfinalen, men jag hade inte vågat hoppas på medalj, säger Jessica.

Ukrainskan Anastasija Batjynska vann guld på 13,200 och tjeckiskan Aneta Holasova silver med 12,966.

- Det var en jättekul upplevelse att vara här i Minsk, att få bo i en stor by med andra aktiva var som en OS-upplevese, säger Jessica.

Fem kampsportsmedaljer

Kampsporterna har övertygat mest under dagarna i Minsk. Judo tog guld genom Tommy Macias och brons genom Anna Bernholm, brottning hade samma medaljskörd via guldtjejen Sofia Mattsson och bronskillen Alex Bjurberg Kessidis. Boxningens bronsmedaljör Agnes Alexiusson ska dessutom bära den svenska fanan under kvällen avslutningsceremoni.

- Det var också väldigt hög konkurrensnivå i de flesta grenar och då särskilt i kampsporterna, därför var det extra glädjande med medaljer i boxning, judo och brottning. Judon gör sitt främsta mästerskap hittills och Sofia Mattsson blev den första som försvarade sitt guld från Europeiska Spelen i Baku 2015, säger Peter Reinebo.

I övrigt kom medaljerna, utöver Castles brons, genom skeetguld av Stefan Nilsson och bordtennissilver av herrlaget med Mattias Falck, Kristian Karlsson och Jon Persson.

- Stark laginsats i bordtennis som visar att de etablerat sig på världsnivå. Också viktigt med en OS-plats i skytte och en del viktiga rankningspoäng i övrigt. Dessutom har vi flera unga aktiva som fått viktig erfarenhet av att vara med i en mutiidrottstävling. Det här har varit ett bra led i förberedelserna in för OS i Tokyo nästa år, säger Peter Reinebo, som också är verksamhetschef för Sveriges Olympiska Kommitté (SOK).

Trupp med 48 aktiva

Den svenska trupppen bestod av totalt 48 aktiva och 30 ledare. Med totalt tre guld, ett silver och fyra brons är svensktruppens facit medaljmässigt bättre än i Baku för fyra år sedan då tog Sverige sju medaljerna. Nu som då tog Sofia Mattsson guld i brottning och Petter Menning blev nyligen uppflyttade till guld på K1 200 m efter en dopningsdom. Övriga medaljörer 2015 var silvermedaljörerna Stefan Nilsson (skeet) och Anna Laurell (boxning 75 kg). Lisa Nordén (triathlon) samt taekwondoutövarna Nikita Glasnovic (57 kg) och Elin Johansson (67 kg) tog brons den gången.

Krakow väntar 2023

Nästa gång avgörs Europeiska Spelen i polska Krakow 2023.

- Konceptet med Europeisk Spelen har stärkts i och med andra upplagan här i Minsk, det har varit väldigt bra arrangemang. Nu hoppas vi på ännu starkare spel med fler OS-kval och ännu starkare konkurrens i alla grenar nästa gång i Krakow 2023, avslutar Peter Reinebo.

Dubbla dubbla judomedaljörer. Tommy Macias tog guld i 73 kg och Anna Bernholm brons i 70 kg. De fick medaljer både för Europeiska Spelen och EM. Foto: Bildbyrån.

Dubbla dubbla judomedaljörer. Tommy Macias tog guld i 73 kg och Anna Bernholm brons i 70 kg. De fick medaljer både för Europeiska Spelen och EM. Foto: Bildbyrån.

FAKTA/Åtta svenska medaljer i Europeiska Spelen

GULD (3): Tommy Macias (judo, 73 kg), Stefan Nilsson (skeet), Sofia Mattsson (brottning, 53 kg).
SILVER (1): Herrlag, bordtennis (Kristian Karlsson, Mattias Falck och Jon Persson).
BRONS (4): Anna Bernholm (judo, 70 kg), Agnes Alexuisson (boxning, 60 kg), Alex Bjurberg Kessidis (brottning, 77 kg), Jesscia Castles (gymnastik, fristående).

Partners

Huvudsponsorer, logotyper