Stefan Nilsson under Europeiska Spelen i Minsk. Foto: Bildbyrån.

Publicerad 27 juni 2019

Guld till Stefan Nilsson

Skeetskytten Stefan Nilsson tog guld vid Europeiska Spelen i Minsk. Nilsson vann via 57 träffar i finalen - efter att ha avslutat med 36 träffar i följd.
- En underbar känsla att vinna guld och ordna en kvotplats till OS i Tokyo, jublade Nilsson efter segern.

Stefan tog sig till final först via särskjutning efter att han träffat 121 av 125 lerduvor i grundomgångarna. I den dramatiska finalen startade sex skyttar. Den som låg sämst till efter sex, nio och tolv omgångar fick lämna tävlingen, och Nilsson började lite darrigt.

- Jag har två missar på mina 20 första skott och det var nära att jag skulle få lämna. Eftersom jag gick in i finalen som femma skulle jag ryka om någon hade samma poäng som jag, förklarar Nilsson.

Men övriga finalskyttar darrade och Stefan hittade rythmen i skyttet. Efter tolv omgångar var den svenska medaljen säkrad, då återstod bara Nilsson, tjecken Nydrle och italienaren Rossetti - alla med 37 träff vardera. Italienaren föll bort i omgång 15 och guldet blev en duell mellan Nilsson och Nydrle.

- Jag avslutade verkligen perfekt och trodde på mitt skytte. När det var jag och tjecken kvar visste jag att det också gällde en OS-kvotplats. I de lägena gäller det att ha den mentala styrkan och tro på att det man gjort under träning funkar, att inte försöka göra något annorlunda.

Svensken tog också guldgreppet direkt i finalduellen och ledde med en duva inför de avslutande omgångarna. Svensken missade ingenting och vann med 57 finalträff mot 56 för tjecken. Nilsson avslutade med 36 träff i följd. Segern innebär inte bara guld och ära i Europeiska Spelen, det innebär också att Stefan Nilsson och skjutit till sig en kvotplats för att delta i OS i Tokyo nästa år.

- Det är underbart att få vinna Europeiska Spelen, men en sån här dag är nästan guldet lite sekundärt. Det är stort att ha ordnat en kvotplats till OS i Tokyo, säger Stefan.

Nilsson har de senaste åren visat att han är en av de främsta i världen, vid de första Europeiska Spelen i Baku för fyra år sedan tog Nilsson silver och han slutade på sjätte plats i OS-finalen i Rio 2016.

Marcus Svensson, silvermedaljör i Rio, slutade på tolfte plats i Minsk efer totalt 119 träff i grundomgångarna. I damklassen kom Victoria Larsson på 19:e plats med 108 träff. Under fredagen kommer Stefan Nilsson att tävla tillsammans med Victoria Larsson i mixedtävlingen.

- Så det blir ett lugnt firande i byn. Men jag får äta lite guldtårta tillsammans med Sofia Mattsson.

I gevärsskyttarnas halvmatch slutade Lotten Johansson på 34:e plats med totalt 1 144 poäng.

Guld i efterskott

Petter Menning med guldmedaljen från Europeiska Spelen i Baku 2015. Menning tilldelas guldet fyra år i efterskott sedan ungraren Miklos Dudas dömts för dopningsbrott. Foto: Bildbyrån.

Petter Menning med guldmedaljen från Europeiska Spelen i Baku 2015. Menning tilldelas guldet fyra år i efterskott sedan ungraren Miklos Dudas dömts för dopningsbrott. Foto: Bildbyrån.

I kanot slutade Petter Menning på fjärde plats i finalen på K1 200 meter, bara 13 hundradelar från bronset. Men Menning fick ändå en guldmedalj med sig hem från Minsk. Petter prisades med guld för sin seger i Europeiska Spelen i Baku för fyra år sedan. Svenskan tilldömdes nu segern efter att ungraren Miklos Dudas dömts för dopning och Menning fick sin medalj under en ceremoni i Minsk.

Linnea Stensils slutade åtta i finalen av damernas K1 500 meter och seare vann hon B-finalen på K1 200 meter i överlägsen stil. Julia Lagerstam slutade tolva i finalen på K1 5 000 meter och Johan Lindberg blev åtta i herrloppet över samma distans.

Vidare till kvartsfinal

Felix Burestedt är vidare till kvartsfinal i herrsingelturneringen i badminton efter en skön skalp. Han besegrade sjätteseedade spanjoren Pablo Abian med 2-1. Felix möter Raul Must från Estland i morgondagens kvartsfinal.

För det svenska damdubbelparet i badminton, Johanna Magnusson och Emma Karlsson är det tyvärr slutspelat. De fick möta turneringens tredjeseedade par, Emelie Lefel och Anne Tran från Frankrike i kvartsfinal och där tog det hela slut. Fransyskorna vann matchen med 2-0.

Pingisherrar i semifinal

Sveriges herrlag i bordtennis är klart för semifinal i Europeiska Spelen efter seger med 3-2 mot Kroatien. Mattias Falck vann den avgörande singeln mot Andrej Gacina med 3-1 i set. Nu väntar Danmark i semifinal.

I damernas lagtävling föll det svenska laget med Matilda Ekholm, Filippa Bergand och Linda Bergström i kvartsfinal mot Rumänien med 1-3 i matcher. Sverige tog sig till kvarten via seger mot Spanien med 3-1.

Gymnasten Jessica Castles är klar för söndagens grenfinal i fristående. Med 12,966 poäng hade hon tredje bästa resultat i kvalet. Castles missar dock lördagens mångkampsfinalen efter totalt 47,498 poäng i dagens kval.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper