Tommy Macias tog guld i 73-kilosklassen och Anna Bernholm brons i -70-kilosklassen i Europeiska Spelens judotävling. Foto: Bildbyrån.

Publicerad 23 juni 2019

Guld till Macias - brons till Bernholm

Tommy Macias tog guld i judo vid Europeiska Spelen i Minsk. Han avgjorde finalen mot Azerbajdzjans OS-tvåa Rustam Orujov med 21 sekunder kvar via en Ippon.
Dessutom tog Anna Bernholm brons i 70-kilosklassen.

Det var två av världens absolut främsta judokans i 73-kilosklassen som Macias besegrade på vägen mot sitt guld. Svensken slog den tidigare olympiske mästaren Lasja Sjavdatuasjvilij från Georgien i en tuff och tät semifinal.

- Lasja tog OS-guld i London 2012 och brons i Rio 2016. Jag hade aldrig besegrat honom tidigare, berättar Macias om vinsten med 1-0.

I finalen väntade Azerbajdzjans Rustam Orujov, som tog OS-silver i Rio.

En tagen Tommy Macias efter segern i semifinalen mot Lasja Sjavdatuasjvilij från Georgien. Foto: Bildbyrån

- Rustam är min nemesis, den killen som jag har svårast mot och som jag tycker är bäst på hela touren. Därför var det extra skönt att vinna mot just honom i en final, säger Macias.

Orujov tog kommandot och den första poängen. Men Macias gjorde åter en suverän forcering under slutminuten.

- Jag höjde tempot och vågade lite mer efter att han kastat mig, säger Tommy.

Hallen i Minsk trodde Macias avgjort med en knapp minut kvar, men domarna ändrade då en segergivande Ippon till en poäng. Segerkastat kom i stället med 21 sekunder kvar.

- Otroligt skönt att få vinna. Och extra skönt att få vinna genom att slå de som jag tycker är de bästa i världen. Det känns fortfarande lite overkligt, summerar Macias.

Brons direkt efter guld

Anna Bernholm tog bara minuter efter Macias guld Sveriges andra judomedalj i Europapeiska Spelen.

- Det blev en liten extra kick när Tommy tog guld, säger Bernholm.

Hon vann bronsmötet mot fransyskan Gahie via två Waza-ari och totalt 10-0. En fastlåsning avgjorde. Bernholm, som bar den svenska fanan på invigningen på midsommarafton, tog sig till bronsmatch via ett återkval där hon bara behöver 39 sekunder på sig för att avgöra med en Ippon mot österrikiskan Michaela Polleres.

- Det här var min första mästerskapsmedalj. Och för oss i judo är det inte bara Europeiska Spelen här i Minsk utan även EM, säger Bernholm, som liksom Macias fick motta två medaljer - en för Europeiska Spelen och en för EM.

- Jag satsade på guldet när jag kom hit och trodde jag hade chans på en medalj. Men allt kan hända i judo och det är en obeskrivligt skön känsla att få stå här med medaljen, säger Anna.

I 81-kilosklassen tog sig varken Robin Pacek eller Victor Busch sig förbi 16-delsfinal.

Anna Bernholm jublar över sitt judobrons i Europeiska Spelen. Foto: Bildbyrån.

Anna Bernholm jublar över sitt judobrons i Europeiska Spelen. Foto: Bildbyrån.

Boxare till kvarten

Båda boxarna Agnes Alexiusson och Adam Chartoi är klara för kvartsfinal. Agnes vann övertygande sin åttondelsfinal i 60 kg mot polskan Aneta Rygielska med domarsiffrorna 5-0. I onsdagens kvart väntar rutinerade bulgariskan Denitsa Elisejeva. Adam slog Nederländernas Max van der Pas med 4-1 i åttondel och ställs mot Italiens Salvatore Cavallero i kvarten på tisdag.

Fighting face på Agnes Alexiusson under sin första match i Europeiska Spelen i Minsk. Foto: Bildbyrån

Tung förmiddag

Söndagens förmiddagstävlingar startade annars tungt för svensk del med missat avancemang i både luftpistol och bordtennisens mixed dubbel.

Det saknades 10 poäng för att pistolskytten Morgan Johansson skulle ta sig till final i luftpistol 10 m. Morgan sköt 569 poäng i kvalet och slutade på en 27:e plats. Kvalvinnaren Artem Tjernousov från Ryssland vann slutligen även finalen och guldmedaljen. Silver och brons gick till Oleh Omeltjuk, Ukraina och Lauris Strautmanis, Lettland.

I bordtennisens mixed dubbelturnering blev det stopp direkt för Matilda Ekholm och Mattias Falck som hade fått en tuff lottning. De mötte det tredjeseedade tyska paret Petrissa Solja och Patrick Franziska och förlorade med 1-3 (12-14, 11-7, 7-11, 10-12).

Matilda Ekholm under matchen i mixed dubbel i Europeiska Spelen i Minsk. Foto: Bildbyrån

Matilda laddade om under eftermiddagen och vann sin första match i singelturneringen med 4-2 mot Natalia Partyka, Polen. Även Linda Bergström övertygade i tredje omgången och vann med 4-0 mot Barbora Balazova, Slovakien. Nu är båda klara för åttondelsfinal där Linda möter sjätterankade Georgina Pota, Ungern och Matilda mot tolfterankade Polina Mikhailova, Ryssland.

Kristian Karlsson tog sig också vidare till fjärde omgången via 4-2 mot österikaren Robert Gardos, däremot föll VM-tvåan Mattas Falck i fyra raka set mot ryssen Aleksander Sjibajev.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper