Beachvolleybollspelarna David Åhman och Jonatan Hellvig vann guld i beachvolleyboll vid världsungdoms-OS. Foto: SOK

Publicerad 17 oktober 2018

Guld för Åhman och Hellvig i ungdoms-OS

Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig vann guld för Sverige i ungdoms-OS.
- En helt obeskrivlig känsla och något man har drömt om hela livet, säger David Åhman.

Första set i finalen mot nederländarna Matthew Immers och Yorick de Groot var högdramatiskt, men svenskarna var bättre i avgörande lägen och tog till slut hem setet med 22-20.

- De spelade stabilt och gjorde med få misstag, men det kändes ändå som att vi alltid var någon poäng före, säger David.

I andra set hade svenskarna greppet hela tiden, men det definitiva guldrycket kom via ett servess från Åhman och en block från Hellvig.

 - Jag testade att spinnserva och fick ett ess, och sedan gjorde Jonatan en grym block.

- Ja, då kändes det som vi hade matchen, säger Jonatan.

Rycket gav sex matchbollar och svenskarna vann med 21-15 efter en nederländsk servemiss.

- Jag kan fortfarade inte fatta att vi har vunnit. Obeskrivligt. Vi har kollat på tidigare ungdoms-OS och imponerats av hur bra alla är - och nu har vi vunnit, säger David.

Det var ett massivt stöd från läktaren för det svenska laget i finalen. Foto: OIS

Publikfavoriter

Svenskarna har under turneringen blivit publikfavoriter i Buenos Aires genom att le och dansa sig igenom världsungdoms-OS.

 - Alla vill ta bilder och de hejar på oss. Jag dansar en del under matchen, men det är för att själv inte bli nervös - sedan är det en bonus att publiken gillar det, säger David.

- I princip alla som kom hit hejade på oss och många hade målat sig med den svenska flaggan. Det var fantastiskt, som att spel på hemmaplan, säger Jonatan.

Det var med stora leenden och stolta blickar som David och Jonatan fick se den svenska flaggan stiga mot skyn samtidigt som de sjöng med i nationalsången.

 - Det var den coolaste prisutdelningen jag har varit på, säger David.

- Den här medaljen betyder jättemycket för oss och för svensk beachvolleyboll, säger Jonatan.

Guldet gör att Sverige tagit åtta medaljer i Buenos Aires, varav fyra guld. Därmed är spelen de mest framgångsrika genom tiderna för svensk del vad gäller medaljer i ungdoms-OS.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper