Jonna Malmgren efter vinst i finalen i Buenos Aires 2018. Foto: OIS

Publicerad 13 oktober 2018

Guld till Jonna Malmgren

Brottaren Jonna Malmgren tog Sveriges sjunde medalj på ungdoms-OS i Buenos Aires i natt. Jonna vann finalen i -49 kilosklassen på fall mot Sjokhida Akhmedova, Uzbekistan.

-Jag har aldrig varit så glad i hela mitt liv, säger en strålande Jonna Malmgren om känslan när slutsignalen löd.

Jonna Malmgren jublar när slutsignalen går. Foto: OIS

Jonna Malmgren från Hörby dominerade genom hela tävlingen. Hon vann alla sina matcher i första perioden. Först i finalen tappade hon poäng till motståndaren när Akhmedova ganska tidigt fick två poäng. Därefter fick hon ett grepp och kunde avgöra matchen på fall.

- Det var ganska mentalt jobbigt inför finalen men jag hade en jättebra känsla i kroppen. Allting stämde och jag hade bestämt mig för att jag inte skulle gå därifrån utan ett guld, säger Jonna Malmgren.

Nytt kvalformat

Kvaltävlingen avgjordes i ett nytt format som brottarna inte är vana vid. Istället för direktutslagning så lottas deltagarna in i två olika kvalgrupper med fem brottare i varje grupp där alla möter alla. Gruppvinnarna möts sedan i finalen om guld och silver, tvåorna möts i match om brons- och fjärdeplats, treorna brottas om 5:e-6:e plats och så vidare.

- Vi brukar inte tävla så här utan med direktutslagning på mästerskapen precis som i seniorklassen. Men det här är ju både perfekt och utmanande för ungdomar. De får ju garanterat brottas fem matcher oavsett hur det går, säger Sofia Cederqvist, de svenska brottarnas tränare.

- Jag tyckte det här formatet var jättekul. Nu visste man att man skulle gå fem matcher och att man skulle möta alla i gruppen. Det blir inte heller nått snack om lätta eller svåra lottningar, säger Jonna.

Den svenska truppen i Buenos Aires har nu hittills tagit tre guld, två silver och två brons. Det är första gången som en svensk sommartrupp har tagit tre guld på världsungdoms-OS.

- Stämningen i truppen är jättebra. Det är så speciellt att få vara med om det här, att tävla tillsammans med alla idrotter, glädjas med dem som lyckas och stötta dem som det inte går lika bra för, säger Jonna Malmgren.

Julia Fridlund blev femma i -73-kilosklassen.

Tonya sjua i barrfinalen

Tonya Paulsson gjorde ännu en gång en mycket fin insats i gymnastikarenan då hon slutade sjua i flickornas grenfinal i barr. Tonya utförde en serie utan fel och belönades med 12,800 poäng. Guldmedaljen tog ryska Ksenia Klimenko med 14,266 poäng.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper