Sara Junevik tog Sveriges första guld under världsungdoms-OS i Buenos Aires. Foto: OIS

Publicerad 11 oktober 2018

Guld till Sara Junevik

Simmaren Sara Junevik vann guld på 50 meter fjäril vid ungdoms-OS i Buenos Aires.
- Jag blev chockad när jag såg att jag vunnit - det trodde jag inte efter semifinalen, säger 18-årigen om guldet.

Sara Junevik med sin guldmedalj och maskoten Pandi. Foto: SOK.

Sara Junevik med sin guldmedalj och maskoten Pandi. Foto: SOK.

Sara var överlägsen i finalen och gjorde ett tekniskt nästan perfekt lopp. Hon försvann från motståndarna och satte händerna i kaklet på tiden 26,40. Sara tog greppet om loppet redan efter 10-15 meters simning och segermarginalen ned till tvåan Anastasia Sjkurdai från Vitryssland var 22 hundradelar.

- Även om tiden inte var mitt personbästa så var det ett rikigt bra lopp. Jag tog en snabb andning i början och sedan satte jag målgången, som jag inte fick till i semifinalen.

Sara hade inte fått till simningen som hon vill i försök och semifinal. Men när hon väl ställde sig på pallen för finalen låg fokus på att prestera maximalt.

- Jag kände ändå att jag hade mycket självförtroende. Jag visste att mitt bästa var bättre än många andra. Och jag ville visa att jag kunde vara bäst när det gäller, säger 18-åriga Junevik som är från Leksand och tävlar för Falu simsällskap.

Sara Junevik efter guldloppet. Foto: IOS

- Guldet betyder otroligt mycket för mig, ett bevis på att jag kan prestera när det gäller.

Det var en glädjestrålande svenska som kunde sjunga med i den svenska nationalsången samtidigt som den blågula flaggan hissades mot taket i simarenan.

- Man blir verkligen rörd. Jag blev lite tårögd.

Medaljen var Sveriges tredje under ungdoms-OS i Argentina. Tidigare har det blivit två silver genom Robin Hanson på 200 meter frisim och Elin Lindroth i rodd, singelsculler. Ungdoms-OS pågår till den 18 oktober.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper