Medaljörerna på 200 m frisim i Buenos Aires. Guld Kristof Milak, Ungern, silver Robin Hanson, Sverige och brons Denis Loktev, Israel. Foto: Jed Leicester, OIS

Publicerad 8 oktober 2018

Silver för Robin Hanson i ungdoms-OS

Simmaren Robin Hanson tog Sveriges första medalj under ungdoms-OS i Buenos Aires. Hanson slutade tvåa på 200 meter frisim på det svenska juniorrekordet 1.48,14.
- Jag var chockad när jag såg tiden, säger silver-Robin.

Hanson hade den sjätte främsta tiden i morgonens försök, men gick ut hårt i finalen. Han vände i ledning efter halva loppet på tiden 53,17 och var fortfarande först med 50 meter kvar.

- Det var planen i finalen att gå ut hårt och sedan försöka trycka på sista 75. Det kändes väldigt bra inför sista vädningen och adrennalinet pumpade, men med 25 meter kvar kom mjölksyran som ett kylskåp och det vara bara "skalle" för att ta sig i mål, säger Robin efter loppet.

Chockad av rekordtiden

Robin kämpade stortstilat under den sista längden, men fick se sig besegrad av ungraren Kristof Milak som satte händerna i kaklet på tiden 1.47,73. Hanson tog hand om silvret med bred marginal, det skiljde nästan fyra tiondelar ned till bronsmedaljören Denis Loktev från Israel.

Robin Hanson under ungdoms-OS i Buenos Aires. Foto: TT/Reuters.

- Jag var ändå lite chockad när jag vände mig om och såg tiden, att det var svenskt juniorrekord. Även om det var mitt mål att sätta pers så blir man ändå lite chockad när man lyckas, säger Robin.

Svensken var strålande glad på prispallen när han fick motta silvermedaljen och en replika av maskoten Pandi. Robin har tidigare i karriären tagit guld på Europaungdoms-OS (EYOF) på just distansen 200 meter frisim.

- Det är svårt att jämföra medajerna. Guldet i EYOF beyder mycket för mig då det var starten på mina framgångar, men den här medaljen känns ändå större eftersom hela världen var med den här gången.

Vill slå Holmertz

Hansons långsiktiga mål förändrades direkt efter loppet.

- Jag har inte tänkt så mycket på det tidigare. Men nu blir mitt långsiktiga mål att försöka slå Anders Holmertz svenska rekord (1.46,76) från OS i Barcelona 1992. Det är det äldsta svenska rekordet som finns i simning, säger Robin Hanson, som föddes nästan nio år efter Holmertz rekordlopp.

Hanson har nu kvar att simma både 50 och 100 meter frisim av de individuella distansena under ungdoms-OS.

- Inget av de loppen är väl någon superstor medaljchans för mig. Men jag ser det som en bonus och det ska bli kul att få tävla.

Silvermedaljen var Sveriges första under världsungdoms-OS i Argentina, som invigdes den 6 oktober och pågår till den 18 oktober.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper