Singapore 2010

De första Youth Olympic Games ägde rum i Singapore den 14-26 augusti 2010. 204 NOC:s deltog med 3 522 aktiva och 1 871 ledare i 26 olympiska idrotter. 93 NOC:s tog medaljer att jämföras med 87 i Peking. Nio NOC:s vann sina första olympiska medaljer hittills. Evenemanget blev en stor succé och är definitivt här för att stanna.

Angelica Bengtsson tar guld i stavhopp. Foto: IOK:s arkiv

Tävlingarna varvades med olympisk utbildning och kulturella evenemang. Dessutom ordnades en aktivitet för unga journalister från de olika kontinenterna. 48 ”role models” från de olika idrotterna fanns också på plats för att inspirera de unga deltagarna.

Budgeten för genomförandet av Ungdoms-OS i Singapore var 600 miljoner dollar och spelen var till största delen finansierade av staten.

En utvärdering av spelen ägde rum i Lausanne den 17 december 2010 där representanter från ANOC, IF, IOK:s aktivas kommission, media m.m. fanns på plats. Spelen var mycket framgångsrika men mycket kommer att förbättras och utvecklas till Nanjing 2014. Framförallt gäller detta kvalificeringsregler och formatet på vissa av tävlingarna.

Khaddi Sagnia tar Sveriges andra guld i tresteg. Foto: IOK:s arkiv

Ekvationen att hålla antalet aktiva nere samtidigt som man vill att så många nationer som möjligt ledde till relativt hårda kvalregler och få startande i respektive idrott. Sverige deltog endast med 15 aktiva i åtta idrotter. Trots den lilla truppen så tog Sverige fem medaljer i valörerna två guld och tre brons. Guld i stavhopp, Angelica Bentsson och tresteg Khadijatou Sagnia. Brons i Gymnastik Jonna Adlerteg, kula Heidi Schmidt och Taekwondo Jennifer Ågren.

Jonna Adlerteg, brons i bom. Foto: SOK

Förutom de ordinarie grentävlingarna så ingick också flera mixade lagtävlingar där de aktiva fick tävla tillsammans med deltagare från andra länder. En medveten tanke för att öka interaktionen och gemenskapen mellan länderna.

Jennifer Ågren, brons i taekwondo. Foto: SOK

Fakta

  • Antalet nationer: 204 
  • Antalet deltagare: ca 3 524  
  • Tid: 14 - 26 augusti 2010
  • Antalet idrotter/discipliner: 26
  • Sveriges trupp: 15 aktiva från åtta idrotter

Medaljer

Partners

Huvudsponsorer, logotyper