Tokyo 2020

De 32:a sommarspelen arrangeras i Tokyo den 23 juli till 8 augusti 2021. Ett historiskt OS på flera sätt.

Sveriges trupp

Sverige ställer upp med en trupp på 138 aktiva i 23 idrotter.

Hela svenska truppen


Tävlingsprogrammet

I Tokyo tävlas det om medaljer i 33 idrotter. Fem är nya sedan senaste spelen: baseboll/softboll, karate, skateboard, klättring och surfing. I övrigt blir det också förändringar i grenprogrammet i 15 andra idrotter.

Svenska OS-guiden - alla svenska tävlingstider och resultat

Hela OS-programmet på Tokyo 2020:s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svenska TV-sändningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Maskot

Spelens maskot heter Miraitowa. Namnet är en sammansättning av de två japanska orden "Mirai" (framtid) och "towa" (evighet).

 

Ingen publik

Japanska myndigheter har beslutat att inte tillåta någon publik på plats på arenorna under OS. För dig som redan köpt biljetter finns information om återbetalning här:
Biljetter


Så utsågs Tokyo

Tokyo utsågs till arrangör av de 32:a sommarspelen av IOK:s 125:e session den 7 september 2013 i Buenos Aires. Förutom Tokyo stod även Istanbul och Madrid som kandidater till spelen. Efter den första omröstningen fick Tokyo 42 röster medan Istanbul och Madrid båda fick 26 röster vardera. Efter en tie-breaker omröstning fick Madrid lämna scenen och i den slutliga omröstningen vann Tokyo med 60 röster mot Istanbuls 36.


Tokyo 2020 var ursprungligen tänkt att arrangeras den 24 juli till 9 augusti 2020 men den 24 mars 2020 beslutade IOK och arrangörsorganisationen att flytta fram spelen med anledning av covid-19-pandemin. Det är första gången i historien som ett OS flyttas fram. Det är andra gången sommar-OS går i Tokyo. Första gången var 1964.


Fakta


Partners