Peking 2008

Rekordmånga nationer, 204 stycken, deltog i de olympiska spelen i Peking. 87 av dem åkte hem med medaljer. För några av dem var de landets första olympiska medaljer, Tajikistan, Afghanistan, Maritius och Togo. Sverige tog fem medaljer i Peking.

Spelen i Peking var också tävlingen då världens äldsta världsrekord slogs, nämligen damernas 800 metersrekord i simning som Janet Evans, USA hade hållit i nästan tjugo år. 2008 slogs det i finalen av Rebecca Adlington, Storbritannien, med över två sekunder.

Två nya tävlingar fans med på OS-programmet i Peking, 10 km open water simning och BMX.

Den amerikanske simmaren Michael Phelps bättrade Mark Spitz’s prestation från München 1972 genom att vinna åtta guldmedaljer. Jamaicas sprinter Usain Bolt slog världsrekordet på både 100 och 200 meter och vann dessutom ett tredje guld tillsammans med landets stafettlag på 4x100 meter.

Invigningen

Invigningen av OS i Peking 2008 blev precis den väntade kinesiska uppvisningen i sprakande fyrverkeri och mänskliga massuppvisningar. Dagen var noga utvald liksom tiden. Åttonde augusti år 2008 klockan åtta minuter över åtta på kvällen, siffran åtta har en speciell betydelse i Kina.

Fågelboet, eller National Stadium som är det officiella namnet på den nya spektakulära arenan i centrala Peking, badade i ljuset av fyrverkerierna. På hedersläktaren satt statschefer, presidenter, statsministrar och statsråd från hela världen.

Några hade månaderna före OS-invigningen hotat att bojkotta invigningen. Några gjorde det utan att ens ha fått en inbjudan. Den mest kände som var på plats trots ett tidigare hot om bojkott var Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

Sverige representerades som vanligt av dess idrottsminister — Lena Adelsohn — Liljeroth.
14 000 personer deltog i invigningen och 30 000 fyrverkeripjäser avfyrades under invigningstimmarna.

Christian Olsson bar den svenska fanan

204 länder marscherade in i fågelboet och den svenska fanan bars av trestegshopparen Christian Olsson som tidigare tvingats lämna återbud på grund av skada. Christian som tänkt sig se OS hemma i Sverige fick frågan bara några dagar före invigningen. SOK:s val av Christian mottogs mycket väl och motiveringen för att låta Christian bära fanan var bland annat att Christian varit med i SOK:s topp- och talangprogram sedan starten och tagit OS-guld fyra år tidigare i Aten.

LiNing tänder den olympiska elden. Foto: Jack Mikrut, SOK

Den kanske mest och bäst bevarade hemligheten inför en OS-invigning är vem ska få tända elden?

Svaret blev Li Ning som tog tre OS-guld för Kina i Los Angeles 1984. Li Ning sprang hängande i vajrar runt OS-arenans tak innan han tände elden. Li Ning är också mannen bakom företaget med samma namn. Det företag som SOK skrev ett fyraårigt avtal som klädleverantör med inför spelen Peking.

Maskotar Peking 2008

Maskotar Peking 2008: Yingying, Nini, Huanhuan, Jingjing

Fakta

  • Antalet nationer: 204 
  • Antalet deltagare: 10 942  
  • Tid: 8 - 24 augusti 
  • Antalet idrotter/discipliner: 28/302
  • Antal volontärer: 70 000
  • Totalt antal ackrediterade från media: 21 600 
  • Sveriges trupp: 123 aktiva från 21 idrotter

Partners

Huvudsponsorer, logotyper