Grenoble 1968

I Grenoble blev spelen än mer utspridda än i fyra år tidigare då de hölls i Innsbruck. Huvudorten var helt snöfri för det mesta och det som virvlade runt i luften var mest i form av damm och inte snöflingor.

Fortfarande fanns de kompakta spelen i Squaw Valley 1960 i relativt färskt minne och i staden Grenoble var det endast ishockey, konståkning och skridsko som avgjordes. Övriga grenar var spridda i bergen runt Grenoble.

Skidor, skidskytte och lilla backen avgjordes i Autrans 32 kilometer från Grenoble, i Villard-de-Lans 30 kilometer bort kördes rodel, 18 kilometer från huvudorten i Saint Nizier fanns den stora backen, de flesta fransmännen, både publik och aktiva, fanns i Chamrousse där de alpina grenarna avgjordes medan bob-åkarna var utlokaliserade till Alpe d´Huez 63 kilometer från Grenoble.

Den första OS-maskoten en skidåkare med stort rött huvud och blå kropp.

Maskot Grenoble 1968: Schuss

 När dessutom tidsprogrammet inte var det bästa var det svårt för åskådare och media att kunna bevaka och se mer än en tävling per dag - precis som i Innsbruck fyra år tidigare. 

Sveriges trupp och resultat

Sverige ställde upp med 75 deltagare (65 herrar och tio damer) från åtta idrotter. 68 av de aktiva startade och nio var reserver. Totalt tog svenskarna åtta medaljer (tre guld, två silver och tre brons).

För svensk del handlade OS i Grenoble egentligen om två personer. Dubbla guldmedaljören Toini Gustafsson och skridskons Johnny Höglin och hans sensationella milguld.

Medaljceremonin vid damernas längdskidor 10 km. Berit Mördre, Norge Silver, Toini Gustafsson, Sverige Guld och Inger Aufles , Norge Brons. Foto: IOK:s arkiv

Medaljceremonin vid damernas längdskidor 10 km. Berit Mördre, Norge Silver, Toini Gustafsson, Sverige Guld och Inger Aufles , Norge Brons. Foto: IOK:s arkiv

Obligatoriska könstester

För första gången i OS-historien hade IOK påbjudit obligatorisk könstest vilket innebar att ett par av favoriterna bland damerna i skidor försvann. Det innebar att tävlingarna blev mer rättvisa men samtidigt utspelades naturligtvis några personliga tragedier.

Fakta

  • Antalet nationer: 37
  • Antalet deltagare: 1 152  
  • Tid: 6 - 18 februari 
  • Antalet idrotter/discipliner: 35 
  • Sveriges trupp: 75 aktiva (65 herrar, tio damer), från åtta idrotter

Partners

Huvudsponsorer, logotyper