Garmisch-Partenkirchen 1936

I Garmisch-Partenkirchen tog de olympiska vinterspelen fart för första gången. Nära en halv miljon åskådare såg tävlingarna. Backhoppningen den sista tävlingsdagen sågs av 130 000 åskådare i Garmisch olympiska skidstadion.

Vädret? Jo, två dagar före spelen var det barmark och regnet föll. Invigningsdagen kom snön i massor vilket ställde till problem för publiken som knappt kom fram bland snömassorna.

Men när snön väl vräkt färdigt på invigningsdagen kom solen och perfekta tävlingsförhållanden.

När publikfesten på skidstadion efter den sista backtävlingen var klar kom de varma föhnvindarna svepande in över Garmisch och all snö försvann.

Spelen var välregisserade och den stora publiktillströmningen gjorde dem till en idrottsfest av rang. Med spelen tillbaka i Europa var det också Europa som dominerade.

 

Norge, Tyskland och Sverige toppade nationstävlingen. Tyskland fanns med i toppen mycket på grund av att alpina grenar fanns med på det olympiska programmet för första gången.

OS-kung i Garmisch blev den norske skridskoåkaren Ivar Ballangrud med tre guld och ett silver.

Sven Eriksson vid starten på 70 metersbacken där han tog silver. Foto: IOK:s arkiv

I konståkning tog Sonja Henie sitt tredje raka OS-guld. Nu, som 24-åring, avslutade hon sin makalösa karriär efter att utöver sina OS-guld ha tagit tio VM-titlar och sex EM-guld. Hon var också obesegrad sedan 1927 och när hon nu drog sig tillbaka var det som världens mest kända idrottskvinna.

Fakta

  • Antalet nationer: 28
  • Antalet deltagare: 668  
  • Tid: 6 februari - 16 februari
  • Antalet idrotter/discipliner: 17 
  • Sveriges trupp: 32 aktiva, från sju idrotter

Partners

Huvudsponsorer, logotyper