Barcelona 1992

Aldrig tidigare har den olympiska rörelsen mått bättre än just under spelen i Barcelona. Olympiska spel i IOK-presidenten Juan Antonio Samaranchs egen hemstad var ju mer eller mindre tvingat att bli en succé.

Alla var där, 169 nationer, trots att krig utkämpades i framför allt det forna Jugoslavien. Kroatiens och Bosnien-Hercegovinas kom till Barcelona i av IOK specialchartrade separata plan och Serbien fick ställa upp under beteckningen IOP (Independent Olympic Participant).

Sovjetunionen, som fallit sönder och samman i ett flertal stater, tävlande under beteckningen EUN (Unified Teams). Tyskland ställde upp som en nation sedan Berlinmuren fallit.

Sydafrika hade tagits in i den olympiska familjen igen. Landet hade varit med i spelen från 1904 till 1960 då de blev utslängda på grund av landets apartheidpolitik.

Kuba var också tillbaka sedan landet bojkottat spelen i både Los Angeles och Seoul.

Barcelona hade gjort enorma investeringar i infrastrukturen som det senare visat sig var en riktig åtgärd. Spelen blev en enorm succé för de stolta katalanerna som nu fick visa "storebror" Madrid att de var en stad och region att räkna med.

Symptomatiskt för spelen var också inträdet av världens kanske mest kommersialiserade spelare, de amerikanska NBA-proffsen i basket, inte bara fick utan också ställde upp.

Om gränserna mellan proffs och amatörer med åren blivit alt mer luddiga var det i och med Barcelona helt utsuddade.

Samaranchs ståndpunkt hade länge varit att världens bästa idrottare skulle vara med i OS och i och med "Dream Team" på plats hade han kommit en bra bit på väg.

Visserligen återstod det en del sporter där de allra bästa inte fanns med, till exempel i fotbollsturneringen, som innefattade herrar U-23.

Jan-Ove Waldner, guld i herrarnas bordtennis. Foto: IOK:s arkiv

För svensk del så blev det tolv medaljer med ett guld till Jan-Ove Waldner i herrarnas singelturnering i bordtennis som den största höjdpunkten.

Maskot Barcelona 1992: Cobi

Maskot Barcelona 1992: Cobi

Fakta

  • Antalet nationer: 169 
  • Antalet deltagare: 9 367  
  • Tid: 24 juli - 9 augusti 
  • Antalet idrotter/discipliner: 257
  • Sveriges trupp: 187 aktiva från 21 idrotter

Partners

Huvudsponsorer, logotyper