Tävlingar 15 februari

Resultat och live-sändingar

Svenska resultat
EYOWF 2019:s officiella sidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skidskytte-liveresultatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Följ @SWEolympic, svenska truppen på :

Sarajevo & Östra Sarajevo 2019

Den europeiska ungdomsolympiska vinterfestivalen 2019 kommer att arrangeras i Sarajevo & Östra Sarajevo i Bosnien Herzegovina.

Europaungdoms-OS, eller European Youth Olympic Festival som det heter på engelska, brukar förkortas till EYOF. Spelen i Bosnien-Hercegovina avgörs i Sarajevo, men också i Istočno Sarajevo (Östra Sarajevo på svenska). Östra Sarajevo ligger i en av landets två entiteter, Republika Srpska. Sarajevo ligger i den andra entiteten, Federationen Bosnien-Hercegovina. Tävlingarna pågår 10-15 februari.

På EYOF tävlar aktiva i åldrarna 14-18 år från Europa. Idrotterna på programmet är alpint, curling, ishockey, konståkning, längdskidor, skidskytte, skridsko och snowboard.

Sverige kommer att ställa upp i konståkning, längdskidor, skidskytte och snowboard. Den svenska truppen är totalt 18 aktiva.

Ladda ner den svenska teambooken här:

Teambook EYOF Sarajevo & Östra Sarajevo 2019PDF

Historik

Den första Europeiska Ungdomsolympiska Festivalen (EYOF) hölls 1991 i Bryssel. Idén infördes av Jacques Rogge som var president för Europeiska Olympiska Kommittén då. Två år senare hölls den första vinterfestivalen (EYOWF) och sedan dess har både vinter och sommartävlingar arrangerats vartannat udda år.

Ett steg mot OS

EYOF har visat sig vara ett steg i riktningen mot deltagande på den stora olympiska scenen för många. På ungdoms-OS gäller samma principer som på de stora olympiska spelen. Det handlar om att skapa en bättre och mer fridfull värld genom att undvika diskriminering och uppmuntra till vänskap, solidaritet och fair play.

Spelens maskot heter Groodvy.

Fakta

Tid: 9 - 16 februari 2019

Antal nationer: 49

Antal idrotter: 8

Aktiva: ca 2 500 aktiva och 1 000 ledare

Ålderskategori: 14-18 år

Sveriges trupp: 18 aktiva från fyra idrotter

Partners