Banská Bystrica 2022

Den 16:e upplagan av den europeiska ungdomsolympiska sommarfestivalen arrangerades i den slovakiska staden Banská Bystrica den 24 till 30 juli 2022.

Bästa sommarfestivalen hittills

Banská Bystrica blev Sveriges mest framgångsrika sommarfestival för ungdomar genom tiderna. De 26 svenska tonåringarna kommer hem med nio medaljer, varav fem guld. Friidrottarna tog fem medaljer (tre guld och två silver), judo ett guld, gymnastik ett guld, simning ett silver och badminton ett silver.

Sveriges resultat

 

Svenska fanbärare på invigningen var judokan Ingrid Nilsson och gymnasten Jacob Söderqvist. På avslutningen bars fanan av friidrottaren Karl Ottfalk.

 

Sveriges trupp

Sverige ställde upp i alla sju individuella idrotter (badminton, cykel, gymnastik, friidrott, judo, simning och tennis) med en trupp bestående av 26 aktiva och 19 ledare, varav två domare.

Den svenska truppen

Sveriges Teambook Pdf, 10.9 MB, öppnas i nytt fönster.

Badminton ny idrott

Idrotten badminton gjorde comeback på programmet för EYOF 2022, en idrott med som har stor tradition och många utövare i Slovakien. Senast badminton var med var i Esbjerg 1999. Totalt bestod programmet av tio idrotter och 119 tävlingar.

 

Den slovakiska staden Košice valdes först till arrangör men återtog sin ansökan i april 2019 av ekonomiska orsaker. I maj 2019 utsågs staden Banská Bystrica som ny arrangörsstad.

 

EYOF är den största multisporttävlingen för ungdomar i Europa. Totalt var 48 länder inbjudna att delta, i mars 2022 tog Europeiska Olympiska Kommittén beslutet att inte tillåta idrottare och ledare från Ryssland och Belarus att delta på grund av invasionskriget i Ukraina.

Fakta

  • Antalet nationer: 48 
  • Antalet idrotter/discipliner: 10 

Antal deltagare: cirka 3 600

  • Tid: 24 - 30 juli 2022


Medaljer

Partners

Huvudsponsorer, logotyper