Anna Bernholm bär den svenska fanan på invigningen. Foto: Bildbyrån.

Minsk 2019

Det andra upplagan av Europeiska Spelen arrangerades den 21-30 juni 2019 i Minsk, Belarus.

Alla Europas 50 länder med nationella olympiska kommittéer deltog i den andra upplagan av Europeiska Spelen i Minsk med sammanlagt 3666 aktiva. 43 av dessa länder kammade hem åtminstone en av de 683 medaljer som delades ut. Mest framgångsrikt blev Ryssland som toppade medaljligan med 109 medaljer, följt av hemmanationen Belarus och Ukraina. Sverige slutade på en 23:e plats med åtta medaljer.


I åtta av de 15 idrotterna som tävlade i Minsk var Europeiska spelen en del av kvalet till OS i Tokyo 2020. För ytterligare två idrotter var tävlingen deras Europamästerskap. Minsk 2019 blev historiskt när två av volontärerna valdes ut att dela ut medaljerna vid prisutdelningen av gymnastik och cykling.


Åtta svenska medaljer

Den svenska truppen bestod av totalt 48 aktiva och 30 ledare från elva idrotter. Med totalt tre guld, ett silver och fyra brons är svensktruppens facit medaljmässigt bättre än i Baku för fyra år sedan då tog Sverige sju medaljerna. Kampsporterna övertygade mest under dagarna i Minsk. Judo tog guld genom Tommy Macias och brons genom Anna Bernholm, brottning hade samma medaljskörd via guldtjejen Sofia Mattsson och bronskillen Alex Bjurberg Kessidis. Boxaren Agnes Alexiusson tog brons i -60 kilosklassen. I övrigt kom medaljerna genom skeetguld av Stefan Nilsson och bordtennissilver av herrlaget med Mattias Falck, Kristian Karlsson och Jon Persson. Sista tävlingsdagen blev det dessutom ett gymnastikbrons i fristående av Jessica Castles.


Den svenska fanan på invigningen bars av judokan och bronsmedaljören Anna Bernholm. Vid spelens avslutningsceremoni fick boxaren Agnes Alexiusson äran att vara fanbärare.


Ladda ner den svenska teambooken här:

Teambook Minsk 2019 Pdf, 12.8 MB.

Maskoten Lesik

Minsk 2019:s maskot är en räv som heter Lesik. Läs mer om hans historia här:
Maskoten Lesik

Om Europeiska Spelen

Den första upplagan av Europeiska Spelen arrangerades i Baku 2015. Den 21 oktober 2016 beslutade EOC att Minsk, Belarus skulle stå värd för den andra upplagan av de europeiska spelen.

Europeiska spelen instiftades av Europeiska Olympiska Kommittén (EOC) i december 2012. Spelen är Europas motsvarighet till de övriga kontinenternas regionala spel som Asian Games och Pan-American Games.

Fakta


Partners

Huvudsponsorer, logotyper