Idrottsstöd - Topp och Talang

Två av Sveriges Olympiska Kommittés grunduppdrag är att skapa fler goda förebilder för unga och att skapa möjlighet att utvecklas inom sin idrott oavsett bakgrund, kön och ekonomi. Målsättningen är att de svenska OS-trupperna ska ha kapacitet att ta 20 medaljer, varav minst fem guld både vid vinter-OS 2026 och sommar-OS 2028.

För att nå dit så stöttar SOK svenska idrottare genom olika idrottssatsningar. Topp och Talang är ett väl fungerande stödprogram som SOK har bedrivit med hjälp av stöd från näringslivet sedan 1998. Inom ramen för Topp och Talang bedrivs även några specialprojekt och delsatsningar. Här läser du mer om SOK:s stöd till svensk idrott.

Topp och Talang

SOK:s Topp och Talang ska ge aktiva med potential att nå världstoppen möjlighet att göra en hundraprocentig satsning, oavsett den egna idrottens eller familjens ekonomi. Aktiva inom de olympiska idrotterna tas in i SOK:s Topp och Talang genom att prestera toppresultat på internationella mästerskap eller via årliga så kallade Talangselektioner. Varje aktiv som ingår i stödprogrammet får ett skräddarsytt och behovsprövat stöd. Syftet är att stötta det sista steget i satsningen mot världstoppen.

Jesper Sjökvist i SOK:s resursteam assisterar skidskytten Elvira Öberg under fystesterna på Bosön. Foto: SOK

Jesper Sjökvist i SOK:s resursteam assisterar skidskytten Elvira Öberg under fystesterna på Bosön. Foto: SOK

Olympisk offensiv

Olympisk Offensiv är ett stort och samlande projekt för att skapa förutsättningar för olympiska framgångar på längre sikt. En viktig del av Olympisk Offensiv är en satsning på unga lovande idrottare som på sikt kan ta plats i SOK:s stödprogram Topp och Talang.

Tidigare satsningar

Talang 2022Partners

Huvudsponsorer, logotyper