Vivi-Anne Hultén

Konståkning

Hultén är den senaste i raden av svenska konståkare i absoluta världseliten – vår senaste OS-medaljör i sporten. När hon erövrade sitt brons i Garmisch-Partenkirchen var hon sedan ett halvdussin år etablerad i världseliten. Redan 1930 tog Vivi-Anne sin första EM-medalj (brons). Svenskan var femma i OS 1932 och hade också vunnit ett par VM-medaljer.

Hultén tog bronset i Garmisch-Partenkirchen i Ga-Pa efter hård kamp med belgiskan Liselotte Landbeck. Landbeck för övrigt också en av sin generations snabbaste hastighetsåkare på skridskor. Åt striden om guld och silver var föga att göra. Norska legendaren Sonja Henie vann sitt tredje OS i rad med 15- åriga brittiska underbarnet Cecilia Colledge som tvåa. Colledge hade några veckor innan OS, i EM i Berlin, blivit första kvinna att landa ett lyckat dubbelhopp i tävling (dubbel Salchow).

Vivi-Anne Hultén.

På prispallen i Garmisch-Partenkirchen gjorde Vivi-Anne ingen Hitler-hälsning. Många utländska tävlande tog seden dit de kom och armviftade i samklang med sina tyska medtävlande. Men Hultén nobbade: ”Jag är svensk. Jag gör inte sånt.”

Vivi-Anne Hultén föddes i belgiska Antwerpen. Hennes stora styrka var dansen på skridskorna. Dansbegåvningen och sinnet för rytm var av högsta klass. Figuråkningen var stabil, men det fattades i piruetter och hopp för att kunna hota den för tiden oslagbara Henie.

1938 blev Hultén proffs i Ice Follies. Senare tjänade hon sitt levebröd i Ice Capades, där hon träffade sin andre make, showkollegan Gene Theslof (Hultén var först gift med amerikanske stålimportören Nils Tholand). Paret Theslof lärde ut konståkningens hemligheter runt om i USA. Efter makens död (1983) och själv råkat ut för en stroke (1995) slog sig Vivi-Anne ner i Californien, i närheten av sin son. Där, i Corona Del Mar (Newport Beach), avled hon 91 år gammal.
Vivi-Anne Hultén tog i VM silver 1933, brons 1935, 36 och 37. I EM brons 1930 och 32. SM-guld individuellt 1927, 28, 29, 33 och 34.
KÄLLA: Olympiaboken

Fakta

  • Namnändring: senare Tholand
  • Förening/klubb: Stockholms ASK
  • Födelseort: Antwerpen, BEL
  • Född: 1911-08-25
  • Dödsort: Corona Del Mar, USA
  • Död: 2003-01-15

OS-medaljer

Resultat

Lake Placid 1932

  • 5:a Damer ind.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper