Sven Utterström

Längdskidor

Vid OS i Charmonix 1924 hade de svenska skidlöparna slagits blodiga i de tuffa branterna, de var illa förberedda och utrustningen var föråldrad. Fyra år senare hade den svenska ledingen med Sixtus Janson lärt sin läxa och de konservativa åkarna hade omvänts. Sixtus hade framförallt rådgjort med sin favoritåkare Sven Utterström. Norrlänningen var smart och pigg på nya idéer och var inte sen att omvändas och han fick även med sig sin huvudkonkurrent på tåget, ”Särna” Hedlund som i St Moritz tog Sveriges första OS-guld på skidor. För ”Uttern” grinade oturen honom i ansiktet (var influensasjuk under delar av detta OS) och han fick vänta ytterligare fyra år på sin stora triumf.
Inför spelen i Lake Placid var Utterström storfavorit på 50 km, en sträcka som han hade tagit VM-guld på 1930 och även segrat i Holmenkollen 1929 och 1930. Segern 1929 var fösta gången en svensk segrat på ”Kollen” och blott den andra icke norrmanen. För den prestationen erhöll han Bragdguldet.
18 km, som gick den 10 februari, ställde han mest upp i som en genomkörare för femmilen tre dagar senare. Men ”Uttern” var i storform och hade även hittat rätt valla i det väderomslag från kyla till blidväder som skett under natten. Han kontrollerade loppet från start till mål och vann med exakt två minuter före landsmannen Axel Wikström. På femmilen blev en ändrad starttid hans öde, de utkommenderade matlangarna missade honom helt enkelt – han fick slut på energi och var helt slutkörd när han korsade mållinjen över fem minuter efter segraren Veli Saarinen.
Sven var en visionär, han provade nya träningsmetoder, experementerade med utrustningen och tillverkade även egna skidvallor. Han har haft stor betydelse för sportens utveckling. Han vann Vasaloppet 1925 och 1928 (delat med Hedlund) och har tagit två VM-guld, ett silver samt fyra individuella SM-guld.
KÄLLA: Olympiaboken

Fakta

  • Förening/klubb: Bodens BK
  • Födelseort: Boden
  • Född: 1901-05-16
  • Dödsort: Boden
  • Död: 1979-05-07

OS-medaljer

Resultat

Lake Placid 1932

  • 1:a 18 km
  • 6:a 50 km

St Moritz 1928

  • 9:a 18 km

Partners

Huvudsponsorer, logotyper