Torparsonen Rudolf från Bjurum i Gudhem, nära Falköping i Västergötland, var äldst i en stor syskonskara. Som vanligt i början av 1900-talet fick de äldsta lämna hemmet tidigt för att tjäna sitt uppehälle. Rudolf hamnade i Stockholm, han var van vid hästar från torparstället och tog värvning på kavalleriet 1918. På hästgardet fick han kontakt med en brottare som såg stora möjligheter för den store västgöten, 191 cm lång. Väl på Djurgårdens IF:s brottarmatta upptäcktes snart att Rudolf var stark som en björn, han var smidig och lärde sig snabbt brottningens finesser och grepp. Han blev snabbt ”Starke Rudolf” och blev uttagen till VM i Helsingfors 1921 sedan den olympiske mästaren, Claes Johansson, blivit sjuk.
Han reste hem med VM-silver, i grek-romersk stil vann han tre matcher på fall sedan hans fruktade backhammer tvingat ned motståndarna på mattan. Han föll, efter poäng, mot Finlands Edil Rosenqvist, men en ny stjärna var tänd.
I Paris-OS 1924 säkrade ”Starke Rudolf” två silver, i grek-romersk stil och i fristil. Brottningen avgjordes i Velodrome d’Hiver, en brottarmatta var helt enkelt utlagd i mitten av cykelvelodromen. I Amsterdam 1928 och Los Angeles 1932 var ”Starke Rudolf” oslagbar och blev olympisk mästare i grekisk romersk stil (tungvikt 1928 och lätt tungvikt 1932). 1922 hade ”Starke Rudolf” utbildat sig till brandman och valde då att tävla för Brandkårens IK, Stockholm, i den fortsatta karriären. Med två olympiska guld och två olympiska silver var ”Starke Rudolf” en av brottningens mest meriterade olympier fram till 2000-talet. Han valdes in i brottningens Hall Of Fame 2005. Hans styrka på mattan var hans backhammer-grepp som satt som en järnkrampa kring motståndarens arm. Han uppträdde alltid korrekt, men kunde ha svaga tävlingsnerver. Det märkes inte minst i möten med landsmannen Calle Westergren som var mycket förslagen och en skicklig taktiker, Calle hade exempelvis 14–0 i segrar mot ”Starke Rudolf”.
Till OS-medaljerna ska läggas två VM-silver, två EM-guld och tre EM-silver samt sju svenska mästerskap 1926-1936.
”Starke Rudolf” var oerhört populär i kretsar långt utanför brottningen, något som uppmärksammades av filmindustrin och han medverkade i mindre roller i fem svenska filmer, bland dem ”Anderssonskans Kalle” från 1934 och ”Adolf i toppform” 1952, där han spelade sig själv.
KÄLLA: Olympiaboken